Събития

Научете повече за текущите събития в училище.
Разберете какво се случва в класните стаи, на двора, в часовете и междучасията...
Научете повече за успешното представяне на нашите ученици на състезания, конкурси, олимпиади и турнири.

2011 - 2012 учебна година


Випуск 2012

Училищен проект
„В календара няма празник на баба и дядо -
ние ги носим в сърцата си”

Нашето училище участва в конкурса за европейски училища generations@school, посветен на Европейския ден на солидарността между поколенията - 29 април.

Бабите

"Всичко" за физиката

Учебната 2011-2012 година се оказа богата на събития в области на физиката.

При голям интерес протече общинският кръг на олимпиадата по физика, като от 25 ученици 23 бяха класирани на областен кръг. Областният кръг се проведе в гр.Враца. Изключително успешно бе представянето на седмокласниците със заемане на първо място от Петър Бориславов Георгиев и второ място от Иван Емилов Неделчев. Добро представяне показаха и останалите седмокласници и деветокласници .

Традиционно стана и участието и в Пролетното национално състезание по физика, което тази година бе проведено в гр.Шумен. В него от група седми клас се явиха Петър и Иван. В тази група участниците бяха 68 от цялата страна с преобладаване на ученици от ПМГ и СМГ. При тази сериозна конкуренция нашите момчета взеха 21 и 31 място.

Най-голямото постижение бе класирането на Петър Бориславов Георгиев за национален кръг на олимпиадата по физика, който се проведе в гр.Хасково. До този кръг бяха допуснати 25 най-добре представилите се ученици на областният кръг от цялата страна.Петър отново показа добро участие, заемането на 14 място като от максимален брой 30т получи 16.5 т.

Всичко за физиката

Да поздравим него и останалите участници и да им пожелаем през следващите години още по-добри постижения.ТЕАТРАЛНО АТЕЛИЕ

На 7 май на училищния граждански кръг гостува Детско театрално студио “Златоперко” към Читалище “Христо Ботев”.

ТЕАТРАЛНО АТЕЛИЕ

Малките актьори и тяхната ръководителка Величка Нейчева показаха на всички, които проявиха интерес и се включиха в театралното ателие, как протичат обичайните им занимания. Те демонстрираха техники за развитие на говорните умения, умения за работа с въображаеми предмети, изработване на кратки етюди по зададена тема. В разнообразните игри и етюди с голямо желание се включиха всички присъстващи, като някои проявиха забележителна находчивост и ентусиазъм.

Участниците се убедиха, че сериозната работа на малките актьори задължително е съпроводена и с много смях и забавление.

ТЕАТРАЛНО АТЕЛИЕ

Олимпиада по философия

На 21 април 2012 г. в Благоевград се проведе националният кръг на олимпиадата по философия.

Тази година за първи път нашето училище имаше свой представител, който да мери сили с около 50 участници от цялата страна. Това е Мария Младенова от 12.а клас. Водена от г-жа Стела Бачийска, Мария защити достойно името на своето училище и го нареди сред елитни гимназии с дългогодишни традиции в хуманитарните дисциплини и философските изяви. Тя зае десето място в генералното класиране, само на 46 точки (от максимум 500) от победителя. Високото постижение отреди на Мария оценка 6.00 и я нареди сред петимата лауреати на националната олимпиада. Този успех осигурява на бъдещата студентка сигурно място в желаната специалност във Философския факултет на Софийския университет “Св. Климент Охридски”.

Олимпиада по философия

ЧУЙТЕ НИ !!! НИЕ СМЕ ДО ВАС !!

С тези думи малки и големи ученици се обърнаха към водачите на МПС на 3 май 2012 год.

11. Б

Точно в 13.00 часа ученици от трети до дванадесети клас излязоха от училище и проведоха поредния си практически час по безопасност на движението, като раздадоха на шофьорите ръчно изработени стикери, с призив да бъдат внимателни, когато шофират.

От своя страна граждани и водачи на автомобили търпеливо изслушваха децата и с готовност приемаха детските стикери.

Малките листчета, нарисувани от детските ръчички накараха хората да се замислят за децата, за забързаното ежедневие и най- важното - за безопасността им на пътя.Cambridge Day 2012

На превърналия се вече в традиция "Ден на Кеймбридж" бяха наградени победителите в националното състезание по английски език.

Трето място, на ниво (А1), бе присъдено на Мадлен Добрева, от 5.а клас, с преподавател Анита Янкова. Наградите бяха връчени лично от посланика на Великобритания, Негово превъзходителство Джонатан Алан.

Cambridge Day 2012

Маратон на четенето

За четвърта поредна година четящите в СОУ „Св.св. Кирил и Методий”отбелязаха Маратона на четенето, който започна в Световния ден на детската книга 2. април.

Тази пролет Клуб „Приятел на книгата” отново чества празника на духовността с разнообразни инициативи. Рождения ден на Ханс Кристиян Андерсен отбелязахме, като въведохме децата от детска градина „Слънчице” и „Мир” в чудния свят на приказките. Прочетохме приказка и подарихме книжки на малките ученици от втори клас. Не сме забравили и възрастните и самотни хора, затова изненадахме с хубаво четиво възрастните хора от Защитено жилище в с. Гложене. Много емоционална беше и срещата ни с прекрасните баби от пенсионерски клуб „Здравец”, на които прочетохме един вълнуващ разказ и рецитирахме стихове за надеждата. Сълзите в очите им бяха най-голямата награда за нас.

Основна мисия на клуба е да бъде активен посланик на книгата, знанието и информацията не само сред учениците, но и сред всички хора в града. Затова през седмицата на четенето организирахме Алея на книгата от „Св.св. Кирил и Методий” до читалище „Храм-паметник Христо Ботев”. Така всички, които обичат хубавата книга, имаха възможност да посетят книжарницата на открито и да насладят душата си с богатството на писаното слово. Наши отзивчиви партньори в тази инициатива бяха център „Пауни” и вестник „Козлодуй днес”. Поради големия интерес „Алея на книгата” продължи четири дена вместо предвидения един, а в поставените на щандовете книги за впечатления четящите хора записаха своите хубави отзиви и благодарности.

Маратон на четенето

Финал на Маратона поставихме на 20 април в библиотеката на нашето училище с мероприятие, чието начало беше поставено по повод Стотния учебен ден – нарекохме то „Сто книги за училищната библиотека”. Там сега е окачено едно табло, на което върху разноцветни листчета сме написали заглавията и авторите на книгите, които децата предоставиха от сърце като подарък и с тях обогатиха своята библиотека.

Всяко дете, което предпочита да осмисля свободното си време с четене, е добре дошло в нашия клуб, който продължава да се разраства.

Ученици от 9.б,10.а и 11.а клас, които изучават френски език и тази година се включиха активно в маратона на четенето. С интерес разгледаха обновения фонд на училищната библиотека с френски книги и речници. Четоха и превеждаха откъси от различни книги, както и романа "Хусар на покрива", който е и екранизиран.Посади дърво - подари гора!

На 21 април 2012 СОУ "Св. св. Кирил и Методий" се включи в кампанията "Посади дърво - подари гора!".

Учениците от клуб "Екология" съчетаха залесяването с акция за почистване и освежаване на училищния двор. Училищният парк бе обогатен с нови дървета, посадени от учениците от 10 а клас и клубовете на приятелите на Франция и Русия.

Училището се подготвя за активно участие в кампанията "Да почистим Козлодуй" на 28 април 2012 г.

Посади дърво - подари гора! 2012

ШАХ

За пета поредна година СОУ „Св. св. Кирил и Методий” гр. Козлодуй организира мемориален шах турнир в памет на Йордан Балкански.

Турнирът се проведе с любезното домакинство на Клуба на пенсионера към „АЕЦ-Козлодуй”.

В инициативата се включиха 32 ученици от ІІІ до ХІІ клас.

Мемориалният плакет стана притежание на тазгодишния победител – Илиян Георгиев-ученик от ХІІБ клас.

ШАХ 2012

Инициативи

Ученичките Яна Петрова (5. "г" клас ), Симона (5. "а" клас), Биляна Василева (5. "в" клас) и Валери Дуцова (5. "д" клас) изготвиха презентация на тема "Здравословен живот". На 3 април 2012 г. момичетата изнесоха презентацията пред първи клас и организираха различни игри.

Здравословен живот

Bee Spelling Bee

В България състезането се проведе за първи път през 2011 г. по идея на доброволци от Корпус на мира. В първото национално състезание Spelling Bee взеха участие над 1000 ученика от 60 училища в 50 населени места в страната.

Нашето училище участва в надпреварата за първа година. Целта на състезанието е да повиши знанието и запали любовта на учениците към английския език, като се учи по забавен и нетрадиционен начин.

Франкофония 2012

След селекция при предварително проведен тест до състезание се допуснаха общо 27 ученици от 4, 5, 6 и 7 класове. Те ще участват в надпреварата на 28.03.2012г. от 12 часа в зала Европа в сградата на Училището. Наш гост ще бъде англичанката Шийла Грей, която ще е дикторът на думите в състезанието. Тя ще определя правилното произношение на думите или ще елиминира участниците при грешка от тяхна страна. Ще се изчитат и произнасят думи степенувани по трудност, като ще има точно маркирано място към съдиите, където учениците ще говорят.Състезанието ще бъде записвано, за да са спазват правилата от участниците. След поредица от кръгове ще се достигне до шампионския кръг, в който ще участват само 2 състезателя. Според регламента на участие победител ще е този който не допусне грешка при спелуване на 2 поредни думи.

Всеки участник ще получи награди - сертификат за участие,тетрадка-речник и нашивка с емблемата на състезанието. За победителя също има сертификат, значка и нашивка с емблемата и тетрадка - речник.

Състезание по английски език

Франкофония 2012

На 21 март в СОУ „Св. св. Кирил и Методий” празникът на Франкофонията за поредна година събра всички приятели на френския език и култура.

Както всеки път тържеството протече с много настроение и усмивки.

Гостите имаха възможност да се запознаят с 10те ключови думи, определени от френската академия тази година. Под мотото „Dis-moi 10 mots qui te raconteut” думите бяха представени чрез кратки текстове от френски философи, любопитни истории и стихове.

Специални гости на вечерта бяха абитуриентите от випуск 2012, които честват своята последна франкофония. Кадри от първите им участия в отбелязването на този празник предизвикаха възторг и сълзи на вълнение.

Директорът на училището удостои абитуриентите за проявеното усърдие в изучаването на френски език с Диплом „Кавалер на франкофонските палми”.

За да са сигурни, че оставят този уникален празник в добри ръце, дванадесетокласниците „изпитаха” публиката и подариха книги на всички, които показаха, че добре познават френската култура.

Освен традиционните френски шансони, с възторг и много овации беше посрещната училищната рок група, която бе подготвила специален поздрав за всички гости.

Франкофония 2012

НАШИТЕ „МЕНИДЖЪРИ ЗА ЕДИН ДЕН”

На 19 март 2012 год. цялата страна отбелязвае световната инициатива „МЕНИДЖЪР ЗА ЕДИН ДЕН”. Тя се провежда за единадесета поредна година от Фондация „Джуниър Ачийвмънт България" и тази година е под патронажа на Министерството на финансите на Република България.

Разбира се и нашето училище бе част от това мащабно мероприятие. За поредна година нашите любезни домакини отвориха вратите си за учениците от 11. „б” и 12. „б” клас от СОУ „Св. св. Кирил и Методий”.

Младите „мениджъри” управляваха за един ден „АЕЦ КОЗЛОДУЙ”, ПАУНИ – ЦЕНТЪР И ВИЖ ТВ.

Имахме и представител на национално ниво. Симона Арсова от 11. „б” клас представи достойно училището ни в Министерството на труда и социалните грижи.

В края на работния ден „мениджърският” състав се завърна зареден с много положителни емоции. Всички бяха категорични, че да се управляват такива авторитетни фирми изисква много знания, умения и отговорност.

МЕНИДЖЪРИ ЗА ЕДИН ДЕН 2012

Bee Spelling Bee

Състезанието Спелинг Bee Spelling Bee е възникнало през 1925 г. в САЩ и се организира и до днес с нарастващ интерес.

За да запали любопитството и любовта към английския език СОУ „Св. св. Кирил и Методий” гр. Козлодуй през м. януари се регистрира за участие във второ състезание Спелинг Bee в България.

В това състезание ученици от 3. до 7. клас (на възраст между 9 и 14 год.) „спелуват” т.е. произнасят думи на английски буква по буква.

Състезание по английски език

Състезанието ще се проведе на 3 етапа:
- Първият етап е 28.03.2012 г. с 30 участници от 12 ч. Само 1 участник от училище ще продължи надпреварата за 2 етап.
- Вторият етап, регионалното състезание ще се проведе в гр. Враца в края на м. април 2012 г.
- Третият етап, заключителен (национален) ще протече през м. май 2012 г. с участието на 20те победители от регионалните финали и така ще бъде излъчен национален победител по правопис на английски език.

Във всеки етап от състезанието участниците и победителите ще получат сертификати и награди.

Следват правилата и брой участници в следващата рубрика.Световния ден на водата

На 22 март 2012 г. СОУ „Св.св.Кирил и Методий“ по традиция отбеляза Световния ден на водата. Но тази година по инициатива на учителите от Методически обединения – Биология, Химия, Физика и История, География, Философия и Икономика, както и на техните ученици празникът даде възможност на всички да погледнем към водата от различни, много интересни и важни гледни точки.

Станислав Канин, Християн Ойсолов и Юлиян Лазаров от 9.б представиха Водата в природата, Ралица Тишевска, Магдалена Рангелова и Цено Бориславов от 10.б презентираха Водата – раждащата сила, а Геновева Генова и Гергана Петрова от 10.а разказаха каква е ролята на водата за зараждането и развитието на човешките цивилизации. Младите химици от 10.б клас – Десислава Францова, Емилиян Евтимов, Даниел Цветков и Иванина Ангелова – ни запознаха с химичесските аспекти на използване, замърсяване и опазване на водата.

Наши гости бяха еколозите г-жа Биляна Симеонова, която представи екологичните проекти на Община Козлодуй, и г-н Петър Петров, който ни поднесе вълнуващ музикален поздрав .

Представителите на Сдружението на жените в ядрената индустрия WIN- БЪЛГАРИЯ приеха нови членове в средношколската сесция на сдружението.

За празника поздрав поднесоха танцьорите от състав „Луди, млади“, а Деси и Емилиян осъществиха регистрация на нашето училище в Международния воден мост.100 години от Балканската война

На 15 март 2012 г. по повод 100-тния учебен ден дванадесетокласниците от хуманитарния профил изнесоха открит урок пред осмокласниците, с който представиха методите на работа в часовете по история.

Учениците бяха разделени на групи. Всяка група представи Балканската война чрез различни документи. Групата на Светослава запозна присъстващите с главнокомандващите на войната. Групата на Изабел разказа за героите, отдали живота си за свободата. Групата на Мария представи действията на младата Българска авиация по време на войната. Групата на Милена завърши урока с музикално изпълнение на песен посветена на войната, в което се включиха всички присъстващи.Какво се случва в първи клас след 100 учебни дни?

Активно се включиха малките първолаци в отбелязването на стотния учебен ден.

Те показаха, че за тези 100 дни в училище са научили много. Във всички първи класове се проведе конкурс по краснопис и правопис. Малките ученици много се постараха, за да се представят отлично. Разбира се, че за най-добрите имаше и грамоти. Изложба с красиво написани текстове направиха и децата от занималнята.

Учениците от 5.а клас посетиха първокласниците и им подариха своите собственоръчно направени книжки с най-добри пожелания."Новите" учители

На 7 март 2012 г. по повод отбелязването на 100 учебен ден ученици от 9. Б клас преподаваха на своите съученици от 5 клас.

Някои от тях за един учебен час бяха преподаватели по математика и представиха на съучениците си темата „Сравняване на дроби”. По интересен и забавен начин, с рязане и хапване на ябълки, малките ученици се научиха как да сравняват рационални дроби с еднакъв и различен знаменател. Християн Ойсолов бе новия учител в 5. Б и 5. Г клас, Юлиян Лазаров в 5. Д и 5. В клас, а Диана Георгиева и Мариела Михайлова в 5. Е и 5.А клас.

Александрина Николова изигра убедително ролята на учителката по български език и литература в 5.Е клас. Тя запозна своите по-малки съученици с частите на речта.Най-интересните растения и животни

Под ръководството на учителите си по география, ученици изработиха табла със 100-те най-интересни растения и животни.Пътешествие в природните науки

На 07 март 2012 год. четвъртокласниците посетиха кабинетите по биология, химия и физика.ЧАСЪТ НА ПРИКАЗКИТЕ

На 06 март 2012 год. второкласници и 11 „б” клас отбелязаха стотния учебен ден с един по-различен учебен час.

Малки и големи ученици четоха, разказваха приказки и разбира се, рисуваха любимите си герои.

Единадесетокласниците си спомниха за своите любимци от приказките, говориха много за добрите и лошите постъпки. Колкото и страшни приказни герои да рисуваха, всички знаеха, че в края на всяка приказка доброто винаги побеждава.ПРИЯТЕЛСКА СРЕЩА НА ТЕРЕНА

Стотният учебен ден бе отбелязан от единадесетите класове с волейболен мач.

Приятелската среща се състоя на 6 март 2012 година. Сред шеги и закачки и двата класа показаха майсторство в играта. В крайна сметка мачът завърши с равен резултат и всички бяха много доволни.

Учениците показаха толерантност и в играта и за пореден път доказаха, че могат да учат и се забавляват заедно.Активни второкласници

Учениците от 2.А клас проведоха открит урок пред своите родители в Час на класа. Родителите споделиха своя опит.

Ученето-трудно и лесно бе темата в Час на класа във 2.б,2.в и 2.г клас.

Занималните на 2 клас проведоха състезанието "100 дни в училище". Учениците работиха в 3 групи и показаха какви знания и умения са получили през своите 100 учебни дни във втори клас.Какво е то – да си НЕПОБЕДИМ!
(Попитайте Мария, Виктор и Марин)

В събота, 10 декември, нашият отбор The Unbeatables се завърна от финала на междуучилищната викторина с не каква да е, а ПЪРВА награда.

Състезание по английски език

Те надиграха отборите на 118 СОУ-София и ПМГ-Благоевград с 59 на 51 на 46 точки. Така, след три последователни победи, станаха първият отбор победител в първото издание на викторината и заслужиха едноседмичен езиков курс в централата на Интернешънъл хаус в Бристъл, Великобритания.

Освен това всеки от тях спечели и стипендия в размер на 50% от таксата за обучение за 4-годишна бакaлавърска програма на City College на Шефилдския университет във Висшето училище по застраховане и финанси в София.

Състезание по английски език

Съвсем извън официалния списък с награди, Мария спечели и облога, който сключи с водещия, Пол Дженкинс още на първия кръг в Козлодуй – ако победят на финала, да й подари неизменния си каскет. Това той направи неохотно, с оправданието, че никой не предполагал, че отбор от Козлодуй може да спечели каквото и да било, но “ето, че те го направиха”. Мария великодушно отказа трофея, признавайки, че Пол се нуждае от него повече, а на нея й стига и победата.

Същата вечер на Общото събрание на Асоциацията на Кеймбридж училищата в България СОУ “Св.св.Кирил и Методий” Козлодуй, член на Асоциацията едва от година и половина, получи приза “Училище за пример за 2011 г.”

Състезание по английски език

През тази учебна година предстоят още много вълнуващи предизвикателства. Нека споделената радост от победата и наградите послужат за вдъхновение на много ученици и учители за нови завоевания!Първи декември – Световен ден за борба със СПИН

Една традиция, станала неотменна част от Годишния план на СОУ „Св. св. Кирил и Методий” гр. Козлодуй и Програмата на МОМН „Участвай и променяй”, е отбелязването на Световния ден за борба със СПИН.

Тази година учениците от ХБ клас и СИП „Гражданско образование” направиха активни изследвания: анкетно проучване сред училищната общност по актуални въпроси, свързани със СПИН; интервюта; викторини; презентации; демонстрации; радиопредавания, посветени на 1 декември. В часовете по музика звучаха песни на Фреди Меркюри – легендарен вокалист на британската група „Куин”, починал преди 20 години на 45 години от СПИН.

От РЗИ – гр. Враца осигуриха мобилна лаборатория за доброволно, анонимно и безплатно изследване за СПИН на ученици и служители от училището.

На всички ученици от VІІ до ХІІ клас бяха раздадени презервативи.

30 години след откриването на ХИВ – вируса, човечеството продължава да търси лечение, да изразява солидарност и съпричастност към поразените от тази болест, да изгражда отговорно отношение към своето здраве и здравето на любимите хора.

Днес всички ние бяхме неотменна част от света, обединени от символа – червена лентичка и прекрасните песни на Фреди Меркюри.

Състезание по английски език

Х.Б клас и СИП „Гражданско образование”Juvenes Translatores
Млади преводачи

За втори път ученици от нашето училище участват в инициативата на ГД “Писмени преводи” при Европейската комисия под егидата на Еврокомисаря по многоезичието. Тази година в конкурса вземат участие младежи, родени през 1994 година. Темата на всички текстове беше доброволчеството, тъй като 2011 е обявена за Европейска година на доброволчеството.

В четвъртък, 24 ноември, точно в 11.00 часа в общоевропейската надпревара се включиха Дамян, Деница и Мария от 12. а клас и Александър от 11.а клас. Дамян преведе от френски текст от блога на френски екодоброволец, а останалите, от английски – впечатленията на доброволец в германски дом за стари хора. Акцентът на текстовете беше върху личните впечатления, ползите и удовлетворението, които участието в доброволчески мисии носи на самите доброволците.

Състезание по английски език

Победителят в конкурса за България ще стане известен в началото на февруари 2012 година. Дори той да не се окаже ученик от нашето училище, опитът и усещането да си част от общоевропейска дейност, случваща се едновременно по цялата територия на Съюза, бяха достатъчно възнаграждение за участниците. В добавка, всеки участник получи и химикалка, картичка и тефтерче с логото на състезанието и рекламни материали на Еврокомисията.Все така непобедими – ще издържат ли Непобедимите докрай?

На 19 ноември в София се състояха полуфиналите на първата национална викторина за общи познания, която се провежда изцяло на английски език. Тя е организирана от Асоциацията на Кеймбридж училищата в България и Интернешънъл хаус София.

Състезание по английски език

Нашите представители от отбора на Непобедимите – Мария, Виктор и Марин – затвърдиха своята непобедимост. Те отстраниха конкуренцията си от Монтана и Варна със сразяващия резултат от 52 на 38 на 32 точки и се класираха за финалния кръг с най-висок актив от всички финалисти.

В първия кръг на полуфиналната си игра те поведоха повече от убедително с 18 точки и след успешно представяне и в следващите два кръга се поздравиха със заслужен успех. Освен разнообразните въпроси от кръга “Отговаря най-бързият”, предизвикателство за техните познания бяха и въпросите от категориите “френска история”, “опера”, “престъпления и наказания” и “Швейцария”. В мултимедийния кръг отново трябваше да разпознават държави по очертанията им, песни и техните изпълнители по едва няколко секунди звук, да назоват изпълнителите и заглавията на музикални албуми само по обложките им и да разпознаят и назоват десет филма по няколкосекундни отрязъци.

Да им пожелаем успех и на финала на 10 декември!Училище за родители

На 14 ноември 2011 г. се проведе първата сбирка на тема „Силата на градивната агресия” по проекта "Училище за родители".

Училище за родители

Присъстваха 22 родители. Те изказаха своето удоволствие да се работи по този начин и дадоха висока оценка на занятието. Следващата сбирка ще се проведе на 05.12.2011 г. от 17.00 часа.

Казваме ЗАПОВЯДАЙТЕ и на останалите родители.ЧУЙТЕ НИ !!! НИЕ СМЕ ДО ВАС !!

Учениците от ХІ "б" клас продължават обучението по Безопасност на движението на малките си приятели.

11. Б

На 09.11.2011 година малките ученици, заедно с класния си ръководител Стела Вешкова започнаха урока си по безопасност на движението в класната стая и го завършиха на улицата. Там малчуганите показаха какво са научили и реално приложиха знанията си.

Заедно с единадесетокласниците обсъдиха колко е важно да бъдат отговорни на пътя.

Всички деца бяха категорични, че ще се включат в училищната кампания през пролетта ЧУЙТЕ НИ!!! НИЕ СМЕ ДОВАС!!Училище за родители

На 7 ноември 2011 г. бе проведена първата родителска среща, на която учителите и педагогическите съветници разясниха формата на проекта.

Училище за родители

Бяха предоставени теми, които родителите приеха, като всеки отметна темата, по която би работил. Първата сбирка на тема "Силата на градивната агресия" ще се проведе на 14. 11 от 17.00 часа в стола на училището. Около 40 родители са заявили участие, а домакини и организатори ще са родителите на ІІ в клас. Своевременно ще ви информираме и за останалите сбирки.

Казваме ЗАПОВЯДАЙТЕ и на тези родители, които не са имали възможност да присъстват на родителската среща.10 Национално състезание по природни науки и екология

5 и 6 ноември 2011 г. гр. Смолян

Национално състезание по природни науки и екология

СОУ „Св. св. „Кирил и Методий” гр. Козлодуй участва с проект на тема „Живей модерно!” включващ постер, брошура, електронна реклама и бекстейдж за здравословното хранене на учениците, съчетаващо българските традиции в храненето със съвременните здравословни и екологични норми.

Този проект бе представен и успешно защитен от отбор в състав ученичките Мария Оливерова Лихарска и Екатерина Валериева Венелинова от 12. А клас и Гретхен Илиева Ганева – ръководител на отбора.

Национално състезание по природни науки и екология

В това състезание взеха участие 61 отбора от цялата страна, а отборът на нашето училище зае престижното ІVто място с 53 точки. При превръщането на точките в оценка двете състезателки получиха Отличен 5,75. С тази оценка те придобиват правото да участват в класиране и записване за студенти в следните висши учебни заведения: СУ „Климент Охридски” София, ХТМУ София, ЮЗУ „Неофит Рилски” Благоевград и др. в избрана от тях специалност с конкурсен изпит по биология или химия.

За този успех получихме много поздравления и пожелания за бъдещи успехи във висшите училища на нашите студентки!

Благодарим сърдечно!Проект по европейска програма Euroscola

24 наши ученици и 2 преподаватели заседаваха в Европейския парламент в Страсбург на 28 октомври 2011 г.

Спечеленият проект по европейска програма Euroscola даде възможност на българските младежи не само да се запознаят с най-престижната европейска институция, но и да изразят мнение и обменят идеи по важни за тях и за съвременното общество проблеми.

Темите, по които "депутатите" за 1 ден дискутираха са мястото на европейските ценности в света, солидарността и социалното сближаване, грижата за околната среда, гарантирането на свободата на информацията - бъдещето на Европа.

проект по европейска програма

ЧУЙТЕ НИ !!! НИЕ СМЕ ДО ВАС !!

На 25 октомври 2011 година, единадесетокласниците посетиха малките си съученици от 3. а клас с класен ръководител Мая Методиева.

11. Б

Големи и малки ученици обсъдиха важни понятия, като дистанция, скорост и как те влияят върху безопопасността на движението. Децата разказаха как се прибират от училище, кои са опасните места по техния маршрут, как е безопасно да се пресича. Обърна се внимание също така на подлезите и надлезите. Какво представляват и как е правилно да се преминава през тях. Също така в рамките на часа се дискутира какво трябва да бъде поведението на учениците на пътя. Това е съществен момент от отговорността на всеки един тях.

Малките ученици бяха категорични, че всеки ден, когато родителите им седнат в автомобилите си, ще бъдат техните "червени лампички".

11. Б


Знаете ли, че...?

Викторина, проверяваща общата култура на единадесетокласниците и дванадесетокласниците от училища, членуващи в Асоциацията на Кеймбридж училищата в България се провежда тези дни из цялата страна. General Knowledge Challenge е инициатива на Интернешънъл хаус София и Асоциацията. Тъй като викторината се провежда за първи път, организаторите избраха по три от училищата във всеки регион - Северна България, Южна България и София - за участие в пилотното й издание. Сред тези училища е и нашето (Кеймбридж училище едва от година и няколко месеца, но вече се радваме на първите си сериозни успехи в областта на английския език). На 14 октомври, петък, се проведе вътрешноучилищният ни кръг.

Викторината се провежда изцяло на английски език, така че не е достатъчно участниците да знаят правилния отговор - важно е най-напред да разберат какъв е въпросът. Ето защо участие в предизвикателството взеха най-добре подготвените по английски език ученици с широки познания в различни области. Водещи на викторината във всички участващи училища са авторите на съвместния проект от Интернешънъл хаус - директорът Саймън Харис и преподавателят в престижната институция Пол Дженкинс.

Състезание по английски език

Участваха четири отбора от по трима ученици. Всеки отбор имаше свое име, мото, лого и стратегия за успешно представяне. Въпросите бяха групирани в три кръга: 1. индивидуални, на принципа отговаря най-бързият, 2. отборни, от пет области на познанието и 3. отборни, базирани на визуални материали. Въпросите бяха с различна трудност - от "Кой известен композитор е оглушал?", през "Как се наричала столицата на инките?" и "Какво са фортран, кобол и паскал?" до "Как се нарича алжирската фолкмузика?", който затрудни не само участниците, но и цялата публика.

Състезание по английски език

Играта протече при невероятна мобилизация на силите, но и при завиден феърплей от страна на всички отбори. До самия финал битката беше много оспорвана и два от отборите имаха еднакви шансове за успех. Дали поради повече знания, името си, или просто поради късмета си обаче, на първо място се класира отборът, нарекъл се The Unbeatables (Непобедимите). Само на няколко точки остана отбор Peace (Мир). Макар да не завършиха така близо до първите, останалите два отбора също се представиха достойно, за радост на подкрепящите ги учители, съученици и родители.

На следващия ден, 15 октомври, беше ред на ПМГ - Монтана, второто от трите училища в регион Северна България. Победилите отбори от Козлодуй, Монтана и Варна (Професионална гимназия по туризъм) ще премерят сили на втория кръг на викторината в края на ноември. В края на декември пък ще е финалният национален кръг, победителите в който ще получат чудесна награда - едноседмичен курс по английски език в Интернешънъл хаус Бристол, Великобритания.

Желаем на Непобедимите нова победа!

А ето и имената на осмелилите се да приемат предизвикателството:

The Unbeatables: Мария от 12. а, Виктор от 11.а, Марин от 11.а

Peace: Магдалена от 12.a, Деян от 11.а, Петър от 11.а

Beyond Limits: Изабел от 12.а, Георги от 11.а, Десислава от 11.а

The Foxes: Виктория от 12.а, Даяна от 12.а, Димитър от 12.бЧУЙТЕ НИ !!! НИЕ СМЕ ДО ВАС !!

Под този надслов 11. Б клас стартира новата си кампания.

11. Б

Тя има за цел да подпомогне с практически часове по Безопасност на движението учениците от начален етап.

На 11 октомври 2011година кампанията бе открита с второкласниците и класният им ръководител Таня Велчева.

Малките ученици напуснаха класната си стая и излязоха на улицата, а там си припомниха и приложиха всичко, което са учили в клас.

Габриела Христова, Силвия Момчилова и Александра Велчева помагаха на децата, като разясняваха колко е важно да бъдат внимателни, когато излязат на улицата, как безопасно да пресичат на пешеходна пътека. Обърна се внимание и на това, какво е обществен транспорт, къде е нужно да се изчаква на безопасно място.

Малчуганите истински се забавляваха, но разбраха и колко е отговорно да бъдат внимателни, когато се наложи сами да идват и се прибират от училище.

Единадесети "б" клас подготвя още такива практически часове с останалите второкласници и третокласниците. Предстоят много изненади. ОЧАКВАЙТЕ НИ!!Хелоуин

На 28 октомври 2011 г. за петокласниците беше проведено традиционното парти по случай празника Хелоун, организирано от учениците от 7. и 8. клас.

11. Б

Имаше типичните за празника хелоуинска украса, страховити звуци и песни, костюми на вещици, скелети, мумии. Организираха се конкурси за най-добър тиквен фенер, за най-оригинален костюм, рисуване на тиква със завързани очи, правене на мумия от тоалетна хартия, вадене на ябълка от вода с уста и други. Учениците искрено се забавляваха, а за победителите имаше отличителни награди. Накрая всички деца получиха сладки.

2010 - 2011 учебна година


Трето място на национален конкурс за есе на тема "Другите до мен"

В съответствие с глобалния ангажимент на БНП Париба в борбата с дискриминацията и подкрепата на хора с различия, БНП Париба България организира конкурс за есе за учениците от средните училища на тема "Другите до мен".

Насока: Против етническата дискриминация и хомофобията във всичките им форми
Изисквания към есето: До 10 хиляди знака или до 5 страници (може и ръкописни)
Участници: Ученици от 8-и до 12-и клас
Награден фонд: I награда - 500 лв, II награда - 300 лв, III награда – 100 лв.

На 20 юни 2011 г. на официалната церемония на призьорите бяха раздадени наградите в централния офис на БНП Париба. Гергана Ивайлова Костадинова от 11. А клас бе отличена с престижното трето място.

Другите до мен Другите до мен

Есетата участвали в конкурса бяха оценявани от жури в състав: Биляна Курташева - литературен критик, преподавател по теория на литературата и писане на есе в НБУ, Марин Бодаков - поет, редактор във в. “Култура”, преподавател по публицистика и критика в СУ “Св. Климент Охридски” и Надежда Радулова - поетеса, преводачка, гл. редактор на издателство “Алтера”.

Другите до мен

Сертификатът и наградите бяха връчени лично от главния изпълнителен директор на БНП Париба България г-н Улрих Шуберт. Отличените на първите три места получиха и парични награди.

Другите до мен

Инициаторът на конкурса г-жа Благовеста Кенарова лично поздрави нашата отличена ученичка.

Другите до мен

Отново първи места на национален конкурс “София – Москва; България – Русия – вчера, днес, утре”

През февруари Фондация “Устойчиво развитие на България”, Федерация за приятелство с народите на Русия, Национално Движение Русофили, “Дом на Москва в София”, Софийско сдружения на приятелите на Русия “Александър Невски” и Руския културно-информационен център с подкрепата на Министерство на образованието организираха Национален конкурс за ученици “София – Москва; България – Русия – вчера, днес, утре”. Тази година конкурсът бе с подтема “50 години от полета на Юрий Гагарин в Космоса”.

Koнкурсът бе финализиран на 12.04.2011 г. послучай Международния ден на Космонавтиката. Награждаването се състоя на 11.06. и 14.06.2011 г. в гр. София във Военно-историческия музей и в Руския културно-информационен център.

В най-малката възрастова група I – IV клас в раздел “Поезия” сред най-добре представилите се и наградени ученици е Александър Анатолиев Георгиев със стихотворението “Моята мечта”. Той получи грамота и много подаръци.

Русофили 2011 Русофили 2011 Русофили 2011 Русофили 2011

В своята възрастова група Гергана Ивайлова Костадинова от XI А клас зае първо място за написване на есе за Юрий Гагарин и второ място за изготвяне на презентация „50 години от първия полет в космоса”. Тя получи грамоти и материални награди.

Русофили 2011 Русофили 2011 Русофили 2011 Русофили 2011

Сред наградените учители за активен принос в подготовка на учениците за участие в Национален конкурс са и техните преподавателки Евелина Андреева и Стефка Анастасова.

Русофили 2011 Русофили 2011


Отличените бяха поздравени и получиха наградите си от г-жа Станка Шопова, г-н Любомир Коларов, г-н Михаил Иванов – директор на РКИЦ и първият български космонавт Георги Иванов.


Сертификатен изпит на Cambridge ESOL

На 8 юни станаха известни резултатите от първия сертификатен изпит на Cambridge ESOL, който се проведе в СОУ “Св. св. Кирил и Методий” на 24 май 2011 г.

Всички явили се ученици получиха високи оценки и ще бъдат притежатели на признатия в цял свят и валиден за цял живот First Certificate in English (FCE). Деси, Изабел и Дамян получиха оценка B, а Виктор, Мария и Момчил – оценка А. Поздравления и пожелания за нови успехи!

Очакваме резултатите и на явилите се на изпита за деца Flyers, който отговаря на ниво A2 по Европейската езикова рамка. Вярваме, че тях също ще поздравим за високи постижения.

Надяваме се, че този успех ще убеди всички, които гледат сериозно на езиковата си подготовка, че Where there is a will, there is a way.*

* Където има желание, има и начин.

Cambridge ESOL

Предприемачите не се раждат, те се създават!

Проект „Предприемачество и бизнес” на 1.– 4. клас

СОУ „Св. св. Кирил и Методий” гр. Козлодуй участва в съвместен проект на МОМН и Джуниър Ачийвмънт България”.

Тази нова програма има за цел да научи „малкия ученик” на умения и познания, с които да стане икономически грамотен и същевременно обществено полезна личност. Учениците от 4г. клас с голямо желание и интерес работят по проекта.

Г-н Иво Симеонов споделя своя опит и добра практика като консултант по проект.

Малките предприемачи са вече в действие.


МЕНИДЖЪРИ ЗА ЕДИН ДЕН

На 29 март 2011 г. учениците от СОУ „Св. св. Кирил и Методий” „заместиха” за един ден ръководителите на най-значимите фирми и медии на територията на гр. Козлодуй.

Инициативата „Мениджър за един ден” се организира от фондация „Джуниър Ачийвмънт” България и тази година се проведе под патронажа на министъра на финансите г-н Симеон Дянков.

Идеята е да се изгради връзка между училището и бизнеса, като се приложат теоретичните познания в учебните часове в реална практическа работа.

Началото на събитието бе поставено на официална церемония в хотел „Шератон” в гр. София.

Мениджър за един ден

За трета поредна година на откриването беше поканен и наш представител от ХІІ „б” клас - Кристина Иванова. Тя бе част от екипа на Министерството на икономиката и енергетиката. По време на еднодневното си гостуване, като млад „мениджър” имаше възможността да участва във важни срещи и присъства на вземането на ръководни решения. Нейните съученици от ХІ и ХІІ клас също за един ден станаха част от мениджмънта на АЕЦ „Козлодуй”ЕАД, ВИЖ ТВ и SMD „Диана Паунова”.

Мениджър за един ден

АЕЦ „Козлодуй” се включва за трета поредна година в тази инициатива. Това показва социалната отговорност и отзивчивост, нарастващото значение от практически „поглед” в умението за ръководство на обект от такъв ранг. На среща с ръководния екип на АЕЦ, изпълнителният директор Костадин Димитров връчи на „новия мениджмънт” длъжностни характеристики и договори за временно управление.

Мениджър за един ден

Като изпълнителен директор на обект №1 в страната на 29 март на „горещия” стол за един ден седна ученичката от ХІІ клас – Наталия Кръстева. Като зам. изпълнителен директор централата разчиташе на Иван Кирилов също от ХІІ клас. В ролята на директор „Икономика и финанси” успешно се справи Хрисимира Тасева /ХІІ клас/. Ръководител на управление „Търговско” бе Йордан Грамадарев /ХІІ клас/. В кабинета на ръководител управление „Експлоатация” влезе Венелин Велев от ХІ клас. Александрина Цветковска /ХІ клас/ ръководи „Администрация и контрол”. Моника Иванова /ХІІ клас / показа уменията си като ръководител управление „Правно”. „Безопасност и качество” бе поверен на Борислав Мишовски /ХІІ клас /. С „Развитие и Модернизация” се занимаваше Анелия Георгиева от ХІ клас. Активно в работния процес за един ден се включи и Ивета Иванова от ХІ клас, която оглави управление „Експлоатация” – ЕП 1. и главен инженер на ЕП 2 бе Лора Динчева от ХІІ клас. Като директор „Производство” на 29 март всички разчитаха на Светослав Цветанов.

Мениджър за един ден


В SMD „Диана Паунова”. За трета поредна година госпожа Паунова „отвори” вратите си за националната инициатива „Мениджър за един ден”. В рекламната агенция в ролята на мениджъри влязоха Ивалина Монинска и Мими Кръстителска от ХІ клас. За три години училището успя да реализира редица успешни срещи и проекти с помощта на госпожа Паунова. Като ръководител на рекламен бизнес тя привлече интереса на младите хора и им помогна в професионалната ориентация.


ВИЖ ТВ …с „подкрепление”. Наши мениджъри имаше и в медиите. Екипът на медията се включва в това събитие за втора година. По време на еднодневното си гостуване Ива Ангелова, Николай Христов и Оля Георгиева приеха предизвикателството на микрофона и камерата. И тази година ВИЖ ТВ показа на младите хора, колко динамична, отговорна, но и изключително интересна е журналистиката. В края на деня г-н Иво Симеонов връчи грамоти на тримата за старанието и положените усилия. Тази церемония бе съпроводена с шампанско, ягоди и много музика. Този ден породи положителни емоции и остана завинаги в съзнанието младите „мениджъри”.

„Младите „ръководители”, независимо от сферите на управление, към която ще се насочат трябва да имат основни познания в множество области, в които се осъществяват връзките на фирмите с външната и вътрешната обществена среда.

Благодарим на всички институции, които подадоха ръка на младите хора и отвориха врати, за да ги окуражат в избора на професия.


"Аз и буквите"

На 25.03.2011 г. се проведе състезанието "Аз и буквите", в което участваха първокласниците. Резултатите са отлични: 25 ученици получиха максимума от 50 точки, а останалите - повече от 46 точки.

Аз и буквитеа

Първокласниците участваха само в две състезания, но това не попречи на петима от тях да се класират за националното финално състезание, което ще се състои на 27.04.2011 г. Те получиха и на двете по 50 точки.

Аз и буквитеа

Състезанието по английски език между училищата членуващи в Асоциацията на Кеймбридж училищата

На 19. 03. 2011 г. в гр. Ямбол се проведе националният кръг на състезанието по английски език между училищата членуващи в Асоциацията на Кеймбридж училищата в България. За първи път участваха и наши представители.

Състезанието по английски език

Учениците от 4. до 12. клас имаха възможност да станат част от най-мащабното състезание по английски език в страната – тази година с 657 състезатели на национален кръг!

Нашите участници се представиха достойно и макар че не завоюваха призови места, постигнаха резултати, които ги нареждат сред изявени участници от елитни училища, специализирани в езиковото обучение.


Ниво Flyers
Яна Петрова от 4.г клас – 46 точки
Катрин Брезойкова от 5.а клас – 37 точки

Ниво А1
Александър Събев от 5.а клас – 54 точки
Тоника Джантова от 5.а клас – 49 точки
Хараламби Томовски от 5.а клас – 44 точки

Ниво А2
Магдалена Ваклева от 6.г клас – 60.5 точки
Нели Богданова от 6.б клас – 54 точки
Михаил Кънчев от 6.б клас – 52.5 точки

Ниво В1
Васко Кръстев от 9.а клас – 40.5 точки
Филип Русев от 8.г клас – 38 точки
Евгени Маринов от 7.г клас – 38 точки

Ниво В2
Момчил Йосков от 12.а клас – 75 точки
Виктор Костов от 10.а клас – 72 точки
Гергана Костадинова от 11.а клас – 64 точки

Надяваме се техният успех да послужи за пример и да мотивира повече ученици да се включат в състезанието догодина, за да докажем, че ученето на езици е необходимо, модерно и забавно!

Пълните списъци с резултатите на всички участници и имената на наградените можете да видите на: http://schools.pons.bg/?act=content&rec=52

3 март 2011 г.

Историята на България е богата с велики моменти, които ни карат да се гордеем, че сме българи. Трети март е една от тези дати. Този ден обединява саможертвата, родолюбието, признателността, преклонението и възторга на българите от това, че сме свободни.

Мероприятието в Актовата зала включваше:

>> Връчване на символите на държавата на отговорниците на пети клас;

>> Мултимедийна хроника на историческите събития;

>> Литературно-поетична част на шести и десети клас;

>> Един разказ за …(урок по история);

>> В подготовката на тържеството взеха активно участие шести и десети клас;

>> Госпожа Стела Бачийска поздрави с празника гостите и учениците в залата и ни припомни за тази велика дата;

>> Разказите на Мария Станоева от десети клас за Руско - турската война приковаха вниманието на всички присъстващи в залата;

>> Ученици от пети клас заедно с г-жа Нина Костова изготвиха табло;

>> „Моята България”. Петокласниците усилено работиха за да съберат снимковия материал. Всички фотоси са на исторически места, които учениците са посещавали заедно със своите семейства. Таблото е разположено на І етаж на училището и всеки ученик или родител има възможност да се запознае с него.

Национален празник Национален празник Национален празник

Учениците от седми клас приготвиха лентички с българския трикольор и надпис Достойни българи, които поставиха върху реверите на градското население споделило празника с нас на площада.

Национален празник

Всели пожелания за Баба Марта

Всеки знае, че този ден е празникът на баба Марта и по традиция всеки българин подарява на близки и приятели специален амулет – мартеница. Тя носи здраве и сила и се свързва с началото на пролетта и новата стопанска година.

Национален празникЗнаете ли къде откриха баба Марта третокласниците, ІV „г” и V „г” клас на СОУ „Св. св. Кирил и Методий”? В класните си стаи.

Национален празникМалко преди да започне учебният ден, VІІ „г” ІХ „б” Х „а” Х „б” и ХІІ „а” клас заедно с класните си ръководители, завързаха мартенички на своите по-малки съученици и разбира се на класните им Стела Вешкова, Наталия Янкова, Елка Мирчева, Гергина Борисова и Мария Тодорова, като им пожелаха да са здрави и засмени, бели и червени. Х „а” клас разказаха на третокласниците легендата за мартеницата. Но изненади имаше и за големите ученици. Малчуганите от ІІІ „а” клас запяха песнички, рецитираха стихотворения.

Национален празникПразникът бе вълнуващ и най-важното, на 1 март всички деца започнаха учебния си ден с усмивка.


От областта на физиката

Стана традиционно участието на наши ученици в Националното пролетно състезание по физика.

Тази година то бе проведено в град Велико Търново. Участниците бяха в две възрастови групи. От осми клас участваха Християн Ойсолов, Дияна Димитрова, Владимир Маринов и Александрина Николова. Групата от седми клас включваше Иван Маринов, Никола Пасков, Чавдар Чавдаров, Кристиян Христов и Александър Димитров. Конкуренцията на състезанието, в лицето на най-добрите ПМГ в страната, беше изключително силна. Много малко точки не достигнаха на нашите ученици да получат награда, но въпреки това представянето им беше изключително добро. Остава надеждата за отлично представяне на предстоящият областен кръг на олимпиадата по физика в град Враца.

Националното пролетно състезание по физика

ПОМИСЛИ!!! ПОГОВОРИ ... С НАС

Стартира кампанията на Х „б” клас „ПОМИСЛИ!!! ПОГОВОРИ … С НАС”. Кампанията има за цел да запознае учениците с теми, за които всички сме чували, но нямаме време да поговорим.

Какво вълнува учениците? Какви са техните интереси? Какви опасности ги дебнат? Какво могат да направят за себе си? Въпросите са много, но отговорът е един.

Денислава Величкова, Ирена Борисова, Ирена Янкова, Иванджелин Кирилова, Симона Колева и Светлана Стоянова поеха инициативата да разработят и представят на съучениците си актуални теми, които вълнуват всички.

Дискусията на 22 февруари в 6 и 7 клас беше първа част от планираните срещи, които ще се обсъждат в СОУ „Св. св. Кирил и Методий”. На срещата беше представена темата „Диетите – заложници ли сме?” Десетокласниците запознаха съучениците си какво представляват диетите, правилен хранителен режим, колко малко е нужно, за да се хранят здравословно. Много подробно се обсъдиха и последиците от диетите. Учениците говориха за анорексията и булимията. Всички изказаха мнения, коментираха се действителни случаи. Представени бяха идеи за развитие и приложение на здравословното хранене.

Кампанията продължава с интересни теми свързани с използване на анаболи и стероиди; религии и междукултурно общуване; безопасният секс и други. Основната цел е в края на тази инициатива, учениците да са по-информирани, да се научат на толерантност и уважение, да могат да възприемат хората с различно вероизповедание.


Безопасен интернет

На 8 февруари 2011 г. европейската мрежа от центрове за безопасен интернет Инсейф (Insafe) отбеляза Деня за безопасен интернет за осми пореден път.

Безопасен интернет

Това е събитието на годината, когато се обединяват усилията да направим интернет по-добро и безопасно място за нашите деца и за младите хора. От първото провеждане на Деня за безопасен интернет през 2004 г. интересът към него нарасна значително по целия свят и вече обхваща и почти 70 страни на петте континента - от Исландия до Кения и от Канада до Южна Корея, включително 27-те държави-членки на Европейския съюз.

Денят за безопасен интернет ‘2011 е посветен на „виртуалния живот” и под мотото „Това не е просто игра, това е твоят живот” поощрява децата и младите хора да се замислят за своята онлайн идентичност и запазването на реалната си самоличност. Личната безопасност в интернет е пряко зависима от правилното поведение в онлайн среда.

В България Денят за безопасен интернет беше отбелязан в над 100 училища в 13 града в страната – София, Варна, Козлодуй, Димитровград, Гоце Делчев, Враца, Нови пазар, Мадан, Маджарово, Велико Търново, Казанлък, Сливен и Русе.

За Деня за безопасен интернет българският Център за безопасен интернет при Асоциация „Родители“ и Фондация „Приложни изследвания и комуникации“ подготви образователна игра със зарче и пионки „Флашко в Страната на спамчетата“ и интерактивни занятия за по-големите ученици, които ги запознават по един по-нетрадиционен начин с опасностите във виртуалния живот.

Отбелязването на този ден в нашето училище бе организирано от представители на ученическия парламент и техни смишленици. Те го превърнаха в една мащабна инициатива. Успяха в часовете на класа да запознаят с игрите и интерактивните уроци всички класове от втори до осми, а това означава малко над 780 деца.

Безопасен интернет


"Аз и числата"

Първолачетата участваха в своето първо състезание "Аз и числата" и се представиха изключително успешно, като постигнаха много високи резултати.


138 години от обесването на Васил Левски

През 1862 г. Иван Кунчев заминава за Сърбия и взема участие в Първата българска легия на Раковски в Белград. Там заради ловкост и храброст получава прозвището Левски (според легендата е направил лъвски скок по време на военни упражнения).Народният войвода Раковски не се стърпял,като го видял как прескача рововете и го похвалил за удивителната пъргавина: “Отлично, юнак –това беше лъвски скок!”

В края на миналата седмица учениците от СОУ ”Св. св. Кирил и Методий” гр. Козлодуй откриха по оригинален начин дните, посветени на 138-годишнината от обесването на Васил Левски. С благородна надпревара те се състезаваха за най-дълъг скок от място. Състезанието бе наречено “Лъвски скок”, а най-добрите резултати бяха отличени по випуски с грамоти и лакомства. В съревнованието взеха участие над 100 ученика ,а най-доброто регистрирано постижение е 290см .Уникалният скок направи Борислав Мишовски от 12. Б клас.
Резултатите на първенците:
1.Александър Костов-200 см. От 5.а кл.
2.Александър Савчев-190 см.от 5г кл.
3.Борислав Зайков-190 см.от 5в кл.
4.Мария Пешкова-185 см.от 5д кл.
5.Еванжелин -175 см.от 5в кл.
6.Натали Стоянова-170 см.от 5б кл.
7.Росен Петров -217 см. 6б кл.
8.Георги Петров-215 см.от 6г кл.
9.Деян Мирославов-209см.от 6б кл.
10.Пламена Кирилова-202 см.от 6б кл.
11.Иванела Игнатова-190 см.от 6д кл.
12.Аделина Петрова-180 см.от 6г кл.
13.Никола Пасков-234 см.от 7б кл.
14.Евгени Маринов-233 см.от 7г кл.
15.Кристиян Христов-218 см.от 7г кл.
16.Кристин Кирилова-210 см.от 7а кл.
17.Мария-Луиза Гърлова-200 см.от 7г кл.
18.Андрея Паунова-193 см.от 7а кл.
19.Георги Захариев-250 см.от 8б кл.
20.Самуил Митов-241 см.от 8а кл.
21.Валери Горетов-235 см. от 8б кл.
22.Александър Янков-260 см.от 10а кл.
23.Марио Златанов-252 см. от 11б кл.
24.Венелин Велев-232 см. от 11б кл.
25.Борислав Мишовски-290 см.от 12кл.
За най-малки участници с отлични резултати бяха отличени:
1.Кристина Паскова- 181 см. от 4г кл.
2.Ангел Караджов-170 см.от 3а кл.

УЧИЛИЩЕН КОНКУРС "Най-хубава рисунка с Paint"

На 14. 01. 2011 г. в СОУ "Св. св. Кирил и Методий" се състоя конкурс "Най-хубава рисунка с Paint", в който участваха всички петокласници при следния регламент:


• Състезанието протече в рамките на един учебен час.
• Всеки ученик нарисува рисунка с компютърната програма Paint по свой избор без ограничение в темата.
• Победителите бяха избрани чрез гласуване от учениците от 4. до 12. клас, които имаха право да дадат гласa си само за една рисунка.
• Всеки глас беше отчетен като 1 точка.

Класация на учениците от първа група:
1. Александър Даниелов Савчев 5 г клас - 57 т.
Най-хубава рисунка с Paint


2. Давид Мирославов Георгиев 5 в клас - 44 т.
Най-хубава рисунка с Paint
3. Еванджелин Емилова Стоянова 5 в клас - 36 т.
Най-хубава рисунка с Paint
4. Красимира Красимирова Трендафилова 5 г клас - 35 т.

Най-хубава рисунка с Paint

Класация на учениците от втора група:
1. Петя Бойкова Томова 5в клас - 42 т.
Най-хубава рисунка с Paint


2. Магдалена Георгиева Владиславова 5в клас - 35 т.
Най-хубава рисунка с Paint
3. Селина Емилова Стоянова 5в клас - 34 т.
Най-хубава рисунка с Paint
4. Цветослав Пламенов Пълов и Цветослав Любенов Цветанов 5 а клас - 24 т.

Най-хубава рисунка с Paint

Коледна благотворителна кампания

СОУ „Св. св. Кирил и Методий” гр. Козлодуй посреща Европейската година на доброволчеството с радостна равносметка – благотворителната кампания, която традиционно се организира през м. декември събра 2 474 лв.

Сръчните ръце на малките ученици изработиха картички и сувенири.

Аукционът на ученическата фирма the next eleven постави началото на кампанията като само за 1 час събра над 400 лв.

Учителите по чужди езици отново организираха кулинарна изложба с представяне на европейски коледни ястия и традиции.

Певците и артистите разгърнаха своя талант с надежда повече деца да получат помощ и приятелство в навечерието на Коледа.

С подкрепата на родителите и институции, училищната общност успя да реализира мащабна програма:

>>> Коледен празник за децата от кв. „Янтра”:

Коледна кампания 2010 г. Коледна кампания 2010 г. Коледна кампания 2010 г.

>>> Посещения в детско отделение на МБАЛ „Иван Рилски” и дома за хора с физически увреждания:

Коледна кампания 2010 г. Коледна кампания 2010 г. Коледна кампания 2010 г. Коледна кампания 2010 г.

>>> Най-вълнуващи бяха срещите с децата от дома в гр. Берковица:

Коледна кампания 2010 г. Коледна кампания 2010 г. Коледна кампания 2010 г. Коледна кампания 2010 г. Коледна кампания 2010 г. Коледна кампания 2010 г.

>>> Подпомогнахме и приярелите от с. Бърдарски геран:

Коледна кампания 2010 г. Коледна кампания 2010 г. Коледна кампания 2010 г. Коледна кампания 2010 г. Коледна кампания 2010 г.

Ученическият парламент, организирал повечето акции, със самочувствие отчита извършеното:

1 089 лв. дарени на домовете,

665 лв. изразходени за подаръци на съученици,

720 лв. фонд на парламента, с който ще бъдат организирани нови вълнуващи срещи на приятелство с децата от домовете през тази година.


42 паралелки се включиха тази година в Десетдневката на толерантността

Десетдневка на толерантността 2010 г.

Кампанията бе подкрепена масово от родителските активи. Освен традиционните тематични часове, беседи, филми, изработване на табла, излъчване на най-толерантен ученик, много класове реализираха нови идеи. Седмокласниците гостуваха на малките си приятели от ІІ клас, шестокласниците четоха приказки на децата от полуинтернатните групи.

Десетдневка на толерантността 2010 г. Десетдневка на толерантността 2010 г. Десетдневка на толерантността 2010 г. Десетдневка на толерантността 2010 г. Десетдневка на толерантността 2010 г. Десетдневка на толерантността 2010 г. Десетдневка на толерантността 2010 г.

Третокласниците засадиха дръвчета в училищния двор, а учениците от СИП „Екология” проведоха акция „Толерантност към природата” и почистиха района на училището.

Десетдневка на толерантността 2010 г. Десетдневка на толерантността 2010 г. Десетдневка на толерантността 2010 г. Десетдневка на толерантността 2010 г. Десетдневка на толерантността 2010 г. Десетдневка на толерантността 2010 г. Десетдневка на толерантността 2010 г.

Четвъртокласниците, съвместно със служителите на Пътна полиция връчиха послания за толерантност на пътя на шофьори, преминаващи пред училището. Деветокласниците спортуваха заедно.

Десетдневка на толерантността 2010 г.

Училищното Дърво на благодарността събра стотици послания към деца и възрастни, които са накарали децата да се чувстват по-добре в училище.

Десетдневка на толерантността 2010 г. Десетдневка на толерантността 2010 г.

Кампанията бе отчетена от ученическия парламент пред всички ученици, а най-активните класове получиха награди.
Може би кадрите, запечатали моменти от кампанията ще позволят на всеки да се докосне до атмосферата на кампанията, но най-важното остава невидимо за очите – то е в сърцата на всяко дете, дарило доброта и приятелство.


Може ли спортът да бъде толерантен?

Отговорът на учениците от 9. клас е ДА.

Дата: 12 ноември 2010 г.
Десетдневка на толерантността 2010 г. Място: Дворът и физкултурният салон на СОУ “Св. св. Кирил и Методий”.
Участници: Учениците от 9. клас и класните ръководители Деси Христова и Емил Младенов.
Повод: Десетдневка на толерантността.
Причина: Искаме да спортуваме заедно.
Дейности: Разделихме се на отбори, но не клас срещу клас, а смесени. Играхме волейбол, футбол, баскетбол, федербал, шахмат, теглихме въже.
Кой победи: Всички, защото беше хубаво и весело.
Герои на деня: Тези, които въпреки контузиите дойдоха.
Съжаляваме за: Ние за нищо не съжаляваме. Да съжаляват малцината, които не дойдоха.
Извод: Ще се събираме отново заедно, защото ЗАЕДНО СЕ ЧУВСТВАМЕ ДОБРЕ!
Десетдневка на толерантността 2010 г. Десетдневка на толерантността 2010 г. Десетдневка на толерантността 2010 г. Десетдневка на толерантността 2010 г.

25 години СОУ „Св. св. Кирил и Методий” гр. Козлодуй

СОУ „Св. св. Кирил и Методий” гр. Козлодуй благодари на многобройните си приятели за присъствието, подкрепата и поздравленията по случай 25 годишния юбилей на училището. Вашето доверие ще ни окриля по пътя, който следваме, за да има винаги радостни детски гласове и дръзки юношески мечти в класните стаи.

Скъпи приятели,
Нашето училище отбеляза своя четвъртвековен юбилей. На 1 ноември 2010 много от вас присъстваха на основните събития:
Откриване на училищен музей на СОУ „Св. св. Кирил и Методий”

Заместник кметът Милен Хайдутов прерязва лентата на новия училищен музей.
Бивши ученици, учители и други гости разглеждат с интерес новооткрития училищен музей. Директорът на училището Мария Костова открива музея.
Среща с бивши ученици и учители и учредяване на "Клуб на бившите ученици и учители" на СОУ „Св. св. Кирил и Методий”

Бивши възпитаници на училището разглеждат галерията от снимки.
Тържество в зрителна зала на Дома на енергетика
Благодарим ви за участието и за изпратените от вас послания, снимки и предложения.

Можете да разгледате
Юбилейното издание на вестника.

Гледайте филма
"Моето училище".Поздравителните адреси, които получи нашето училище по повод празника.


Знаете ли, че:
• Ако през 1996 г. сте завършили средното си образование, вие сте от първият гимназиален клас на нашето училище.
• Ако сте от випуск 1998 г., вие сте ученици от паралелки с профил „Науки за земята” и ваши кл. р-ли са били Милка Кушлева и Таня Георгиева.
• Ако през учебната 1996/0997 г. е първият випуск „Среден мениджър с европейска квалификация” с кл. р-л Таня Тодорова.
• Ако през 2000/2001 г. сте прекрачили училищния праг, вие може би сте ученици от първата паралелка за РЕЧЕО по английски език с кл. р-л Евелина Андреева и Гергина Борисова.
• Випуск 2003 пък е първата хуманитарна паралелка с кл. р-л Емил Младенов. Всеки клас и випуск, всеки ученик е оставил своя следа и отнесъл свои спомени. Не пропускайте срещата в училище на 01.11. – нека заедно да я направим вълнуваща и незабравима.


Кеймбридж училище

Hашето училище стана член на Асоциацията на Кеймбридж училищата в България

По този начин ние се присъединихме към клуба на онези български училища, които определят качественото чуждоезиково обучение на учениците си като основен приоритет. Още през настъпващата учебна година учениците ни ще могат да премерят сили в състезанието по английски език, което се провежда ежегодно между училищата, членуващи в асоциацията. Поставяме си за цел да подготвяме учениците и за други предизвикателства, като използваме най-съвременни учебни системи, помагала и методи и непрестанно повишаваме квалификацията на преподавателите.

Членството ни в Асоциацията доведе и до възможността училището ни да стане изпитна база за провеждането на най-популярните международни тестове за сертифициране на знанията по английски език – тези на университета в Кеймбридж. Това е вече факт – нашето училище е изпитна база към езиков център АВО-Бел и учениците ни могат да се подготвят за сертификатните изпити спокойни, че изпитът ще се проведе тук, в познатата им училищна обстановка, а не в София.

Вярваме, че тази нова възможност ще мотивира повече ученици за сериозен труд и амбициозни постижения в овладяването на чужди езици.

2009 - 2010 учебна година


Послания на абитуриентите от випуск 2010

---> Послания на абитуриентите


Ден на Земята

Мащабна програма за отбелязване Деня на Земята обхвана учениците от всички възрасти в нашето училище.

Ден на ЗемятаУчениците от 5. г, 6. в, 7. б, 10. б, СИП екология 8. клас и техните класни ръководители почистиха и облагородиха училищния двор. Учителите по биология Анелия Ангелова и Петя Кюланова и техните ученици представиха пред аудитория 5., 6. и 7. клас вълнуващи скечове и презентации под надслов „Зелена планета”.

„Мисли зелено” – така назоваха своята изложба от технологични отпадъци учениците на Светослав Иванов. Непотребни части от компютърни конфигурации бяха превърнати в авто-парк, метро станция и причудливи животни.

Ден на Земята

Кулминация бе екологичният спектакъл на клуб „Екология” 8. клас, наречен „Кръговратът на живота” – една вълшебна приказка за единството на въздуха, водата, огъня, Земята – четирите „естества”, утвърдени от Емпедокъл и дивата природа. Картина, музика и танц – 30 минути, в които учениците от 8., 9., 10. и 11. клас се потопиха в магията наречена „живот”.

Ден на Земята

Честит празник, Земя.


Езиков стаж

Езиков стаж

За втора поредна година 10 единадесетокласници от училището ни проведоха 10 дневен езиков стаж в гр. Гап Южна Франция.

Програмата включваше посещения в институции – кметство, Дом на Европа, училища, запознаване с традиционни за французите занимания – игри, туризъм.

Езиков стажСпециално място бе отделено на абитуриентите-франкофони, които получиха специален диплом „Франкофонски палми” – за усилията, положени за изучаването на френския език.

Културната програма позволи на учениците да открият както природните прелести на Алпите, така и културни и архитектурни забележителности като крепостта Бриансон, Мондофен, катедралите д,Амбрюн, абатството Москодон и др. Младежите бяха очаровани от великолепието на Лазурниябряг – Монако, Ница, Кан, Сен Тропе, Марсилия.

Най-важни и запомнящи се остават човешките контакти – престоят във френските семейства бе истинско потапяне във френския бит, но и среща с френското гостоприемство и култура.

Езиков стаж


Дa вдъхновим младите хора
да работят за по-добро бъдеще

На 22 март за поредна година в България по програмите на Джуниър Ачийвмънт се проведе инициативата „Мениджър за един ден”.

Tя се реализира и на територията на град Козлодуй.

В тази връзка ученици от ХІ и ХІІ клас на СОУ „Св. св. Кирил и Методий”, Технологичен профил – „Предприемачество и бизнес” излязоха от класните стаи и взеха участие в управлението на местния бизнес. Нашите партньори насърчиха учениците и им предоставиха възможност да съпреживеят един реален работен ден, обединявайки се около идеята да дадат начало на професионалната реализация на младите хора. Благодарение на нашите домакини , учениците изграждат социална отговорност, умения за конкурентноспособност и иновативност към решенията в бъдеще. Ето къде придобиваха ръководни умения нашите мениджъри:

--> АЕЦ „Козлодуй”

Христо Велчев, ученик от ХІІ клас пое поста на изпълнителен директор. Директор „Финанси и бюджет” бе Светослава Нинова също от ХІІ клас.Ръководител на „Управление на финансовите ресурси” бе поверено на Нели Христова. Борис Георгиев от ХІ клас зае длъжността ръководител управление „Търговско”. На поста главен счетоводител уверено застана Ани Петрова.

--> Банковата сфера

В Общинска банка отговорни позиции заеха Тихомир от ХІ и Теменужка от ХІІ клас. Наш любезен домакин бе и Обединена българска банка. Там мениджмънта бе представен от Лора Динчева от ХІ клас, Ивелина Здравкова, Галя Сталинова, Румяна Малкетова и Десислава – ХІІ клас.

--> Рекламна агенция „SMD”.

Президентът на Учебна компания „ELEVEN B”Виляна Маринчева застана достойно до госпожа Диана Паунова. Двете дами едната Управител, а другата Президент на Учебна компания обсъдиха рисковете и възможностите за бизнес в условията на криза. Госпожа Паунова е наш дългогодишен партньор и винаги с готовност предава своите умения на младите хора и подкрепя всяка инициатива.

--> Медиите

Тази година в „Мениджър за един ден” участваха и вестник „Козлодуй днес”, Виж ТВ и www.Kozloduy-bg.info. Там Наталия Кръстева от ХІ клас успя да изживее един незабравим ден. Тя бе в ролята на репортер и отрази инициативата, като взе интервюта от всички свои съученици. За нея това бе истинско предизвикателство да застане зад микрофона.

--> Рекламата

Успешно представяне имахме и на национално ниво. В гр. София наш представител бе Тихомир Спасов от ХІІ клас. Той пое рекламата в аii data processing – Outsourcing гр. София.

Този 22 март 2009г. остана незабравим за учениците от профил „Предприемачество и бизнес в СОУ „Св. св. Кирил и Методий”. С помощта на нашите партньори, младите хора успяха да разберат колко отговорна е всяка мениджърска позиция. В този ден всеки един от тях си даде сметка, че зад всеки успех стои много труд. Чрез тази инициатива „Мениджър за един ден” вдъхновихме младите хора да работят със сърце за едно по-добро бъдеще, създадено от самите тях.


Франкофония

Франкофония

На 20 март учениците, изучаващи френски език отбелязаха Деня на Франкофонията.

Текстове с десетте ключови думи, определени от Френската академия, песни и танци, представяне на постиженията в национални и международни конкурси бяха част от празника.

Специално място бе отделено на абитуриентите-франкофони, които получиха специален диплом „Франкофонски палми” – за усилията, положени за изучаването на френския език.

Франкофония

Франкофония


Спортни постижения

И през тази учебна година доказахме, че сме номер едно и в спорта.

успехиСпортния календар на училището ни е богат на спортни мероприятия,в които имат възможност за изява ученици от първи до дванадесети клас. От началото на учебната година се проведоха много вътрешно-училищни първенства, турнири, състезания като "Дни на предизвикателствата", "Бързи, смели, сръчни" и други.

успехи

успехиПо традиция тринадесет представителни отбора взеха участие в общинските кръгове на ученическите спортни игри по различни видове спортове-волейбол, футбол, баскетбол, шахмат, бадминтон, лека атлетика, като десет от тях преминаха успешно кръга и представиха достойно името на училището и града ни и на областните състезания в град Враца и Оряхово.

успехиИзключителен е успехът на тимовете по шахмат 8-10 клас и лека атлетика девойки 8-10 клас, извоювали първи места на областните първенства побеждавайки градове с дългогодишни традиции в спорта като Враца, Мездра, Оряхово, Роман.


успехи успехи
успехи успехи
успехи успехи успехи


Успешно представяне на младите физици

Национално пролетно състезание по Физика

На 13.03.2010 година в град Пловдив беше проведено Национално пролетно състезание по Физика. Участвахме с отбор от трима ученици: Александър Първанов и Християн Сталинов от 7.г клас и Петър Хайдутов от 7.д клас с ръководител г-жа Дияна Паунова.

Най – добро беше представянето на Александър, който спечели II награда. Отборно се представихме също добре със среден брой 22 от общо 30 точки.

успехи

Честито на победителя и пожелания за успехи на всички тях в следващите състезания!


Баба Марта

Участие в конкурс за изработка на оригинални мартеници

Баба Марта

И най-малките ученици от нашето училище вземат участие в мартенските празници на града.

На 26.02.2010 г. в читалище „Христо Ботев” гр. Козлодуй се проведе конкурс за най-оригинална мартеница. Участваха ученици от всички училища на територията на община Козлодуй, детски градини и самодейни групи.

В присъствието на гости от община Козлодуй се раздадоха награди за призовите места на най-красивите и колоритни мартеници.

Г-н Милен Хайдутов връчи награди и на нас – колективна награда получиха учениците от Учебна компания "Eleven B" - 11б. клас и учениците от начален етап. Една индивидуална награда бе връчена на 6 годишния Мортен Ивов Михайлов от 1б. клас (в неговата категория). Глория Николаева Николаева от 3б. клас спечели І място в нейната категория и получи за награда книгата „Приказки от бабината ракла”, придружена с грамота.

Да поздравим тези наши ученици за достойното представяне!

Баба Марта Баба Марта

Русофили

Участие в рецитал „Гимнастьорка”

Рецитал

На 27.02.2010 г. Учениците от нашето училище участваха в рецитал „Гимнастьорка”, който се проведе в Руския културно информационен център в столицата. Рециталът бе посветен на 65-годишнината от края на Великата отечествена война. Наши представители бяха Стефания Великова и Валентина Стоянова от пети клас, Веселка Рафаилова от девети клас и десетокласничките Агнеса Юриева, Анелия Володиева и Петя Петрова. Те рецитираха стихове на руски език тематично свързани с войната. Ръководството на Руския културно информационен център награди участниците с книги и грамота за чудесното им представяне.

Нашите ученици с интерес разгледаха Руския културно информационен център и внимателно изслушаха и останалите участници в конкурса. Останаха с приятни и незабравими впечатления от храм-паметник „Александър Невски”, който посетиха след закриването на рецитала. Участието им в това интересно състезание ги мотивира за по-задълбочено изучаване на руския език.


100 учебен денГолеми успехи на малките ученици

Участие в състезания през януари

успехи

През месец януари учениците от втори до четвърти клас участваха в националните състезания „Аз, природата и светът", организирано от Сдружението на българските начални учители и в интердисциплинарното състезание „Знам и мога", организирано за първи път за третокласници от Министерството на образованието, младежта и науката.

Нашите ученици се представиха отлично и на областен кръг на състезанието „Знам и мога" се класират Мадлен от ІІІ А клас; Яна от ІІІ Г клас и Диляна от ІІІ Е клас.

Отлични знания по учебните предмети Околен свят, Човекът и природата и Човекът и обществото показаха участниците в националното състезание „Аз, природата и светът" и 18 ученици от втори до четвърти клас получиха максимален брой от 50 точки.

Да пожелаем успех и в математическото състезание „Аз и числата", което ще се проведе на 19 февруари, а на четвъртокласниците и в математическата олимпиада на 28 февруари.

успехи

успехи


„Ядрена енергия и радиобиология”

Трето място за отбора на нашето училище

Състезание по радиобиология На 26 ноември 2009 г. в Дома на енергетика се проведе тематично състезание под мотото „Ядрена енергия и радиобиология”, организирано от Сдружение WIN България - секция на жените от АЕЦ Козлодуй. Участваха шест отбора: три от гр. Козлодуй, два от гр. София и един от гр. Белене.

Отборът „Радиобиология” на СОУ „Св. св. Кирил и Методий” гр. Козлодуй с ръководител Гретхен Ганева – учител по биология и химия бе в състав: Състезание по радиобиология
>> Мария Младенова, ХА клас – капитан;
>> Магдалена Панчева, ХА клас;
>> Гергана Костадинова, ХА клас;
>> Мария Лихарска, ХА клас;
>> Нина Рангелова, ХА клас
Нашите момичета заеха достойното трето място.

На организирания конкурс за рисунка на същата тема, журито присъди първа, втора и трета награда на нашите ученици:
І място – Ивелина Иванова, ХБ клас;
ІІ място – Лора Петрова, VБ клас;
ІІІ място – Габриела Владиславова, VБ клас.
В рамките на конкурса бяха разработени десетки презентации, от които с най-голямо творчество и умения се отличаваха презентациите на Рая Гунова от VІІІВ клас, Борис Василев от VІІІВ клас и Александър Владков от VІІІВ клас. Състезание по радиобиология С участието си, отборът още веднъж показа утвърдения си стил на работа, характерен за нашето училище: научност, екипност и оригиналност при интерпретиране на едни от най-важните теоретични и практически процеси и явления, съпътствали развитието на човешката цивилизация.


Музикални таланти

Областен преглед на вокални състави и индивидуални изпълнители

Ванеса Деница На 24 април 2009 г. в гр. Враца се състоя Областен преглед на вокални състави и индивидуални изпълнители.
От класа по поп и джаз пеене с вокален педагог Ивет Серафимова взеха участие Деница Петрова и Ванеса Славкова. За отлично представяне бяха отличени с грамоти и плакети.


Нашето зелено бъдеще

ДП "РАО" организира конкурс за деца от 6 до 10 годишна възраст

Нашето зелено бъдеще

За втори път ДП "РАО" организира конкурс за деца от 6 до 10 годишна възраст под наслов "Нашето зелено бъдеще". Нашето зелено бъдеще Учениците от II Б клас с класен ръководител г-жа Е. Андреева представиха 19 творби изработени от природни материали, яйца и части от тях. В индивидуалното класиране на първо място е Десислава Асенова, която получи грамота и мобилен телефон Nokia. На второ място е Елена Славова с награда МР4, а Юлиан Лазаров получи поощрителна награда. Всички останали 7 участници от класа получиха грамоти, книжка "Нашето зелено бъдеще", фрисби, тениски с логото на конкурса и домино.


Плуване

Отново първенци!

На 17 април 2009 г. в гр. Враца се проведе Зоналният кръг на ученическите спортни игри за учебната 2008/2009 г. по плуване. От нашето училище с водач Петя Кюланова участваха четири отбора: момчета 5-7 клас, момичета 5-7 клас, юноши 8-12 клас, девойки 8-12 клас.
Зонални първенци са и четирите отбора от нашето училище! Плуване

Из областта на физиката

Най-добрo представяне на Николай Чобанов и Станимир Димитров от 7. клас

И тази година имаше много желаещи ученици от нашето училище да покажат знанията си в областта на физиката на общинския кръг на олимпиадата по физика. От тях успешно справилите се с право да участват на областния кръг на олимпиадата на 22 март в гр. Враца бяха 9.
Физиците от 7. класПредставянето на всички участници беше много добро. Най-добре се представиха седмокласниците Станимир Димитров от и Николай Чобанов от 7. Г, които извоюваха първо място, като всеки от тях успя да събере максималният брой от 30 точки решавайки всички задачи. От осмокласниците в областта най-добър резултат показа Мария Станоева от 8. Г клас. На трето място бе класирана Рая Гунова от 7 клас. Заслужава да се отбележи и участието на Магдалена Панчева от 9. А клас, която на рождения си ден реши да се поизпоти върху физичните задачи. Честито на победителите и повече успех на останалите участници при следващите им участия през новата учебна година.


Малките математици

Малките математици от II Б клас се предстваиха на Коледното математическо състезание.

Малките математици

Знак за качество

За връзката между Клуба на приятелите на английския език (ELF Club), един успешно завършил и награден проект и друг току-що спечелен проект – едно интервю с г-жа Мая Младенова, учител по английски език в нашето училище.

- Г-жо Младенова, разбрахме, че проектът „Искам да ти разкажа...”, който всички помним като Португалския проект, е получил награда. Бихте ли ни разказали повече за това?
- Разбира се. След приключването на проекта в края на 2006/2007 учебна година той е получил висока оценка от независими оценители и е отличен със знак за качество. Аз имах задачата да го представя на националните дни на Програма Коменски в гр. Велико Търново и честта да получа отличието от името на нашето училище.
- Припомнете ни как се зароди идеята за този проект.
- Идеята, партньорството, самият проект се появиха през 2005/2006 учебна година. Вдъхновители на начинанието бяха учениците, които създадоха Клуба на почитателите на английския език (ELF Club). Те станаха и основни негови реализатори. Може би ще ви е интересно да научите, че Клубът отново започна редовните си сбирки и му предстоят нови предизвикателства.
- Какви?
- Ще работим по нов училищен проект, който ще бъде финансиран от МОН. В него много важна роля ще имат и седмокласниците от СИП „Екология”, ръководени от г-жа Гретхен Александрова. Но всъщност аз се надявам, че всички в училището ще се включат в новия проект. Той е посветен на училищните празници.
- Какво ви кара да вярвате, че след толкова време Клубът на почитателите на английския език е още жизнеспособен? Не са ли изморени членовете му, а и твърде пораснали?
- Безспорно са пораснали, вече са в 8. и 9. клас. Но те са и много опитни, истински бойци, така да се каже. Доказаха го с отличната работа, която свършиха при организирането на Хелоуин парти за учениците от петите класове. Надявам се, че ще продължат дейността си в клуба със същия ентусиазъм и усърдие.


VII национално състезание по природни науки и екология

Първите студенти

Милена На 8 и 9 ноември 2008 год. в гр. Силистра се проведе VII национално състезание по природни науки и екология. Участваха 38 отбора от 14 области. Нашето училище участва с проекта „Да спасим едно дърво – рециклиране на хартия в лабораторни условия”, представен от ученичките от 12.a клас Деница Ивова Томова и Милена Александрова Петрова с ръководител Саша Маринова – учител по химия и ООС. Деница
Този проект беше единственият от област Враца. Националната комисия с председател доц. д-р Божидар Галуцов и членове професори, доценти и ст.н. сътрудници, доктори на химическите и биологическите науки /общо 8 души/, остана изключително впечатлена от оригиналността на нашия проект и блестящото му представяне от ученичките и единодушно ни класира на Първо място. Двете ученички получиха служебни бележки с оценки 6.00, с които могат да кандидатстват вместо приемен изпит във ВУЗ със специалности химия или биология.


“Космосът - настояще и бъдеще на човечеството”

Национален конкурс

Грамота ГрамотаСъстезание “Млади будители”

1 ноември

По случай празника нашето училище стана домакин на състезанието “Млади будители”, в което взеха участие 127 ученици от 2. до 4. клас от общината. Състезанието включваше въпроси и задачи от учебното съдържание, свързани с Деня на будителите. Много добре се представиха второкласниците Александър Хърлечанов, Велислава Трифонова, Мила Петрова, Христо Зайков, които получиха 14 от 15 възможни точки, както и Виктория Илиева, Десислава Асенова, Кристина Борисова и Лъчезара Евстатиева (13т.) При четвъртокласниците само двама от областта са получили по 19 т. и единият от тях е Богдан Калчев от 4.а клас. Много добре се представиха Емил Митков и Симона Праматарова (17 т.)


Математическо състезание

“Д-р Петър Берон”

В него участваха 73 третокласници от цялата област. На първо място в областта с 25 т. се класира Светослав Кънчев от 3.д клас. Призьори от същия клас бяха Калоян Караиванов – 4. място с 22 т. и Деян Величков – 8. място с 21 т. Нели Кънчева от 7. клас също се представи отлично с резултат от 23 т.


Състезание по джудо

12 медала

На четвърти октомври в столичната зала „Емил Марков” се проведе първото състезание за тази есен на отбора по джудо. Турнирът бе международен и в него взеха участие 22 отбора. Четиринадесет състезатели от нашето училище мериха сили в отделните категории, като спечелиха общо четири златни, четири сребърни и четири бронзови медала.“Лъвски скок”

През 1862 г. Васил Иванов Кунчев заминава за Белград за участие в Първата българска легия. Там заради ловкост и храброст получава прозвището Левски (според легендата е направил лъвски скок по време на военни упражнения). Раковски не се стърпял, като го видял как прескача рововете и го похвалил за удивителната пъргавина: “Отлично, юнак –това беше лъвски скок!”.

Учениците от СОУ ” Св. св. Кирил и Методий” откриха по оригинален начин дните, посветени на 134-годишнината от обесването на Васил Левски.

В благородна надпревара те се състезаваха за най-дълъг скок от място. Състезанието бе наречено “Лъвски скок”, а най-добрите резултати бяха отличени по випуски с грамоти и лакомства.

В състезанието взеха участие над 100 ученици. Най-доброто регистрирано постижение е 288см. Уникалният скок направи Борислав Мишовски от 11.Б клас. Изключителни са резултатите и на първенците в отделните възрасти:


* Росен Петров - 215см. 5кл.
* Иван Илиев - 225см. 6кл.
* Георги Захариев - 265см. 7кл.
* Александър Янков - 255 см. 9кл.
* Венелин Велев - 242 см. 10 кл.


14 февруари

- Може ли училищният коридор да се превърне за един ден в най-романтичното място за срещи и любовни послания, за съкровени надежди и споделени мечти?
- Може, ако денят е 14 февруари – Денят на влюбените!

успехи

Десетки романтични послания бяха поставени редом до мъдрите мисли за любовта на Овидий, Шекспир, Хайне, Л. Н. Толстой, А. Сент Екзюпери, Стефани Майър...

Георги от 7. Б клас написа: „Всяко място, което обичаш, за теб е целият свят”.

Анонимен автор: „Няма да ти пожелая пари, защото ти ги имаш! Няма да ти пожелая хубост, защото за мен си най-красивото нещо на света! Няма да ти пожелая и любов, защото знам, че докоснал се до теб човек, те е обикнал. Обичам те!

... И колко много, и колко красиви мисли и красиви погледи!

Иска ни се това да продължи и не само един ден, а цялата година!

Да си добър – изисква усилие, да си влюбен-също!

И не само за един ден!

СИП „СРЗ” с ръководител г-жа Гретхен Ганева

успехиКоледна благотворителна кампания

Коледната благотворителна кампания в СОУ „Св. св. Кирил и Методий” ангажира цялата училищна общност.

Koледа

Всички ученици изработваха коледни сувенири и картички, а дядо Коледа и джуджетата от театрална трупа „Буратино” с ръководител Бистра Григорова откриха кампанията. Най-многобройни и изящни бяха сувенирите на третокласниците.

Koледа Koледа

Учениците от ХІБ клас с ръководител Нели Тиханова и с подкрепата на родителите си организираха благотворителен аукцион в полза на децата от Дома за деца лишени от родителски грижи в с. Бърдарски геран. Koледа

По повод Деня на човешката солидарност шестокласниците и техните класни ръководители посетиха Дома за хора с физически увреждания в гр. Козлодуй и зарадваха възрастните хора с художествена програма и подаръци.

Koледа Koледа

Koледа

Четвъртокласниците и младите огнеборци изненадаха с подаръци болните деца от детското отделение в МБАЛ „Иван Рилски”.

Ученици от начален етап организираха тържество за децата от кв. Янтра. Шестокласници, единадесетокласници и театрална трупа „Буратино” гостуваха в Дома за деца лишени от родителски грижи в с. Бърдарски геран. Учениците от ХІБ клас бяха осигурили подаръци за всички деца.

На 21 декември скъпи гости на училището бяха децата от Дома за деца и младежи с умствена изостаналост гр. Берковица, които изнесоха коледен концерт съвместно с вокална група „Енигма” с ръководители Ивет Серафимова и Боянка Анчова.

Koледа Koледа

Учениците, изучаващи чужди езици, със съдействието на учителите, преподаващи чужд език организираха благотворителна кулинарна изложба.

Koледа Koледа

Със средствата, събрани от благотворителната кампания, бяха подпомогнати децата от Дома в гр. Берковица. Благодарим на всички родители, които подкрепиха кампанията. Благодарим на Сдружение WIN България - секция на жените от АЕЦ Козлодуй и на Национално движение русофили за подкрепата. Радваме се, че кампанията ни направи по-добри и ни помогна да срещнем нови приятели.

Koледа Koледа

Коледно тържество

На 19 декември 2009 г. децата от групите за допълнителна работа поздравиха родителите си.

Koледа
Koледа Koледа
Koледа Koледа
Koледа Koледа


Училището на моите мечти

Публична дискусия, организирана от училищния клуб „Верени” на 15.12.2009 г.

дискусия

Гости на дискусионния клуб бяха учениците от 12 клас и техните класни ръководители, г-жа Соня Добрева - председател на УН и г-н Русчо Янков – член на УН.

Дискусията бе сериозна, емоционална, но много толерантна. Обединихме се около тезата, че за да създадем училище мечта, трябва да бъдем позитивни и заинтересовани от науката (и учители и ученици), дза си вярваме и да се гордеем с постиженията си, да бъдем приятели, но от това да не страда компетентността и обективната оценка, да се готвим за матури и изпити, но и да сме с богата обща култура.

Дванадесетокласниците написаха послания към всички ученици в училище и тяхното съдържание накратко е:

  • Учете много, защото знанията са ключ към успеха!
  • Бъдете личности, воювайте за своята свобода, но не забравяйте, че носите отговорност!
  • Уважавайте учителите и съучениците си!
  • Правете разумни избори!
  • Бъдете активни, за да направите училището такова, каквото го харесвате!
дискусия

Както обикновено, времето не стигна, за да разнищим всички проблеми, например храната в лавките и в стола, грамотността и други, но те ще бъдат тема на следващи дискусии в клуба и форума.


Спорт

Вътрешно-училищни първенства

Спортният календар на училището ни е богат на мероприятия. Вече се проведоха първите вътрешно-училищни първенства, които ще помогнат на преподавателите по ФВС в определянето на представителните отбори по видове спорт, за предстоящите общински кръгове на Ученически спортни игри 2010 година. Спорт Ето първите резултати:
30.10.2009 г. Вътрешно училищно първенство по футбол за учениците от 7. клас.
На І място се класира отбора на 7а. клас,
На ІІ място – 7г. клас,
На ІІІ място – 7б. клас,
На ІV място – 7в. клас,
На V място – 7д. клас.
28.11.2009 г. Вътрешно училищно първенство по волейбол за учениците от 7. клас.
При момичетата на І място се класира 7г. клас,
На ІІ място – 7в. клас,
На ІІІ място – 7д. клас,
На ІV място – 7б. клас.
При момчетата на І място се класира 7д. клас
На ІІ място – 7г. клас,
На ІІІ място – 7б. клас,

Спорт Спорт
29.11.2009 г. Вътрешно училищно първенство по волейбол за учениците от 8. клас.
При момичетата на І място се класира 8б. клас
На ІІ място – 8в. клас,
На ІІІ място – 8а. клас,
На ІV място – 8г. клас.
Спорт При момчетата на І място се класира 8б. клас
На ІІ място – 8в. клас,
На ІІІ място – 8г. клас,
На ІV място – 8а. клас.
03.12.2009 г. Вътрешно училищно първенство по волейбол за учениците от 10. клас
На І място при момичетата се класира 10а. клас,
На ІІ място – 10б. клас.
При момчетата се получи размяна в крайното класиране
І място за 10б. клас,
ІІ място за 10а. клас.


1 декември – Световен ден на борбата срещу СПИН

СИП по Сексуално и репродуктивно здраве

Анти СПИН

И тази година 1.ХІІ. беше отбелязан в училището с различни мероприятия. Организатори на кампанията бяха учениците от СИП по Сексуално и репродуктивно здраве от VІІ клас. На този ден всички в училище закачиха червената лентичка в знак на съпричастност към заразените и болни хора. Седмокласниците проведоха един различен час на класа в Актовата зала на училището – с викторина, състезания и много информация за ХИВ и СПИН. Осмокласниците отбелязаха деня с кратко тематично изложение на английски език. Учениците от гимназиален етап изготвиха тематични табла с актуална информация.

Анти СПИН Анти СПИН
Анти СПИН

Световна седмица по предприемачество

„Ние всички живеем под едно небе, но имаме различни хоризонти”

Предприемачество В периода 16 – 22 ноември се проведе световната СЕДМИЦА ПО ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВО. Целта на тази инициатива бе да вдъхнови младите хора да се развиват, да ги насърчи да мислят глобално и търсят нови пътища за развитие.
СОУ „Св. св. Кирил и Методий” също стана част от тази инициатива. Учениците от Технологичен профил „Предприемачество и бизнес” от ХІ „б” и ХІІ ”б” клас отбелязаха събитието, като запознаха осмите класове с дейността си през годините и успехите, които са постигнали.
Предприемачество В рамките на тази седмица в проекта се включиха и ІХ „б” клас – току що встъпващите в бизнеса „предприемачи”. Техен гост бе г – жа Диана Паунова, собственик и управител на рекламна агенция „SMD Диана Паунова”. Бяха обсъдени възможностите за развитие по време на криза и как компаниите могат да привличат и същевременно да задържат клиентите си.

Предприемачество
Предприемачество Предприемачество
Предприемачество Предприемачество

19 ноември - Семинар-практикум по литература

Участие на учители от нашето училище

На 19.11.2009 г. в нашето училище се проведе семинар-практикум на тема: „Спонтаността в литературното обучение в гимназиален етап като методически похват за разширяване възприемателните възможности на учениците”. Ръководител бе доц. Радослав Радев, преподавател по методика на обучението по литература във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”. Проведен бе урок с ученици от 11. А клас. В семинара взеха участие учители по бългаарски език и литература и старши експерт от РИО-Враца Петя Николаева.

семинар семинар семинар семинар

1 ноември - Ден на народните будители

Голямо факелно шествие с участие на наши ученици

Факелно шествие Факелно шествие Факелно шествие Факелно шествие Факелно шествие

2008 - 2009 учебна година


Училищен театър на английски – мисията невъзможна?

Участие на учениците от 9. А и 11. А класове

Пиеса на английски език

На 13 май 2009 в Актовата зала намери своята реализация дългогодишната идея за поставяне на англоезична пиеса. След плахия опит на днешните абитуриенти, чийто резултат беше “завещаният ни” текст на пиесата Пиеса на английски език “Beauty IS a Beast”, мнозина коментираха скептично: «И този път нищо няма да излезе». «Нищото» този път не се сбъдна и всички, които повярваха и дойдоха на представлението, споделиха задоволството си от видяното. Постановката на приказката за красотата и добротата, честта и гордостта, труда и любовта стана възможна благодарение на факта, че беше включена в училищния проект, посветен на училищните празници и финансиран от МОН по програмата «Училището – територия на учениците». Наред с това, обаче, имаше много по-значим фактор за довеждането на започнатото до успешен край – човешкият. В случая това означава: членовете на Клуба на любителите на английския език. И тяхното желание, усърдие, способности, постоянство, труд. Аплодисментите и поздравленията от публиката донесоха заслужена гордост и удовлетвореност от плодовете на близо шестмесечните усилия. А скептици винаги ще се намерят. Пиеса на английски език Клипче от пиесата можете да видите тук.

Маратон на четенето

Участие на учениците от 9. А и 11. А класове

Маратон на четенето

Част от традициите в нашето училище е през месец април да отбелязваме седмица, посветена на Маратона на четенето. Наред с всички останали инициативи ние, учениците от 11.а и 9.а клас, решихме “Да споделим хоризонта с ... приятели” и да зарадваме нашите малки съученици от 2.г и 2.е клас. Маратон на четенето
За целта избрахме “Есенна приказка” на Ангел Каралийчев, разделихме ролите, художниците сред нас направиха илюстрации на отделни епизоди на приказката, измислихме интересни въпроси и ... в петък на 24 април влязохме в стаите на второкласниците. В началото се притеснявахме, но после нещата се подредиха. Изчетохме приказката и опасенията ни, че малчовците няма да проумеят посланията за добротата, приятелството и отзивчивостта, се разсеяха. Малка трудност се оказаха картинките – пъзели, които бяхме подготвили, но с наша помощ малките ни приятели съумяха да се справят. Изненадата дойде в момента, в който те като истински артисти ни прочетоха една горска история в стихове.
Срещата ни завърши с подарък – книжката “Патиланско царство”, малка почерпка и с ... много усмивки.
Маратон на четенето

Добра воля

На посещение в ДДУИ в Берковица

В Берковица

На 16.04.2009 г. представители на СОУ „Св. св. Кирил и Методий” гр. Козлодуй посетиха Дом за деца с умствена изостаналост в гр. Берковица. Пратеници на приятелството бяха ученици от VІІА клас, които сключиха шефство с възпитаниците на дома и деца от театрална група „Буратино” към Гражданския кръг. Тази първа среща беше по повод тържеството, което децата от дома организираха по случай Лазаровден, Цветница и Великден. Нашите ученици им занесоха подаръци – дрехи, плодове, козунаци и великденски яйца. Радваме се да съобщим, че 13 деца от Берковица ще ни гостуват на 28.04. (вторник) и ще изнесат представление от 18 часа в ДЕ.


Езиков стаж във Франция

Ученици от Хуманитарен профил в гр. Гап във Франция

Във Франция

Франция беше нашата сбъдната мечта. Посетихме град Гап (южна Франция), хората там бяха много любезни и гостоприемни. Направи ни впечатление, че французите са много религиозни. Специално за нас в катедралата свириха на орган. Беше много вълнуващо.
През първите дни се запознахме с града и неговата история. Всеки турист може да се разходи безплатно в градчето с малък червен автобус, наречен “Navette”.
Видяхме много интересни неща; забележителни скални образувания “Les demoiselles coiffees”; посетихме производители на мед; най-голямата язовирна стена „ Lе Barrage” и езерото в Серпонсон и през цялото време се любувахме на красивите Алпи.
В града се играе много интересна игра наречена „Петанк”. Река „Durance” минава под улиците на града.
Посетихме Кметството, Общинският съвет на Гап и бяхме приети много топло. В общинският съвет се срещнахме с група от 50 поляци. Представихме се с българската народна песен „Лудо младо”, а поляците изпяха някои класически френски шансони.
Последните 2 дни посетихме Френската ривиера. Първо бяхме в Монако, там разгледахме океанографския музей, където срещнахме и други българи. Направихме си малка разходка в парка, които беше невероятно красив. Бехме впечатлени и от многото разнообрази и луксозни яхти закотвени на пристанището. Станахме свидетели на смяната на караула пред кралския дворец.
Следващата спирка беше Ница. Там завидяхме на 10 километровата брегова ивица за отдих и спорт. Преспахме в хотел „F1”, където срещнахме един дружебен иракчанин, които с интерес слушаше за България.
След това спряхме в Кан, невероятно красив град, където си направихме снимки на червения килим пред фестивалната зала.
На следващия ден посетихме Сен Тропе. Там отново видяхме луксозните яхти на богатите французи. Посетихме Катедралата и Националната жандармерия, позната на всички от небезизвестния филм „Полицаят от Сен Тропе”.
Последният град от това невероятно пътуване беше Марсилия. Качихме се на най-високото място в града – катедралата и от там се насладихме на невероятната гледка,която се откриваше към целия град. На едно малко островче в далечината видяхме замъка „Иф”, познат ни от романа на Александър Дюма „Граф Монте Кристо” Разгледахме нощна Марсилия и отпътувахме за България. Беше едно вълнуващо преживяване и добитите спомени никога няма да избледнеят.


„Мениджър за един ден”

Бизнес и образование – ръка за ръка

Програмата „Мениджър за един ден” се проведе за осма поредна година на територията на цялата страна. Фондация ”Джуниър Ачийвмънт България” организира инициативата и даде възможност на ученици от цялата страна да съпреживеят един реален работен ден на представители на бизнес средите, държавните институции и неправителствени организации. АЕЦ „Козлодуй”, ОББ и SMD „Диана Паунова” се включиха в тази инициатива за територията на гр.Козлодуй. На 31 март наши ученици от 11. и 12. клас от профил "Предприемачество и бизнес" бяха „назначени” на ключови ръководни постове. Двама от тях Валя Петрова и Иван Иванов участваха на национално ниво в M3 Comunication и Дарик радио. Те присъстваха на официалното откриване и закриване, което се състоя в Кемпински Хотел Зографски София.

В АЕЦ Козлодуй

АЕЦ „Козлодуй” се включи за първи път в инициативата ”Мениджър за един ден”. Бъдещите мениджъри участваха в процеса на реалното управление на висши ръководни постове.

В Рекламн агенция SMD

Активни партньори на младите мениджъри бяха ОББ и Рекламна агенция SMD „Диана Паунова”. Фирмите – домакини помогнаха на младежите да се докоснат до света на икономиката и бизнеса, помагайки им да развият своя потенциал. Така на 31 март образование и бизнес си подадоха ръце, очертавайки своя общ път в бъдещето.


Да съхраним българското

Участие на II Б клас

Участие на II Б клас

Един от проектите, по които тази учебна година работят учениците от II Б клас е "Да съхраним българското". Дейностите са свързани с илюстриране и драматизации на народни приказки, изучаване на народни песни, разучаване и изпълнение на различни хора и др. Финализирането на проекта се реализира чрез Вечер на народното творчество, която бе на 26 март. Родителите и гостите бяха приятно изненадани от почти професионалното и емоционално изпълнение на народните песни, хора и драматизации.


"Вода – ти си самият живот!"

Антоан дьо Сент Екзюпери

Ден на водата Ден на водата

Под това мото в училище тържествено отбелязахме Световният ден на водата – 22 март. Учениците от СИП екология – VІІ клас представиха спектакъл: „Търсенето на Немо или разговор за училището, приятелството и ... водата”. Гости на Немо и неговите приятели – костенурката Краш, морското конче Шелдън, октопода Перлик, пеликанът Найджъл, рибката Дори, аквариумните рибки бяха учениците от І и ІІ клас, VІІ и VІІІ клас и бъдещите първокласници от ОДЗ „Радост” със своите учители. Немо и неговите приятели разказаха за своя дом и училище, неотменно свързани с водата. На всички, на гости и актьори, стана ясно, че животът на Земята е като онова крехко цвете от планината на Малкия принц и не може да съществува без вода. Или може би другото име на живота е вода?!
Тук, на Земята има вода и живот, взаимно свързани от прекрасната мисъл на Екзюпери: „Вода – ти си самият живот! Да ги съхраним заедно!”


Приказки на етносите

Драматизация на ромската легенда "Градината на народите"

Градината на народите

На 20 март учениците от групата по интереси "Приказки на етносите" от II Б клас представиха пред свои съученици и бъдещи първокласници драматизация на ромската легенда "Градината на народите".


Коледни чудеса в нашето училище

Благотворителната кампания реализирана от Училищния граждански кръгСпортен празник

Ден на будителите"

Спорт

На първи ноември по случай деня на будителите ръководството на училището и ПК по ФВС организираха спортен празник. Над 250 ученици се състезаваха в спортовете - волейбол за момичета, футбол за момчета, стрийтбол за момичета и момчета. Както винаги с голям ентусиазъм се включиха в съревнованието и момичетата от 5. клас, които взеха участие във футболните срещи.

Ето и победителите в отделните състезания:
Волейбол – девойки - 7.г клас.
Стрийтбол момичета – 6. в.;
Стрийтбол момчета – 6. д
Футбол момчета – 5. г;
Футбол момичета – 5. а клас

Хелоуин

Клуб по английски език

Хелоуин

В нашето училище за втори път се отбелязва празникът Хелоуин. Преди няколко години партито на моя випуск беше много вълнуващо. Хелоуин Не оставяхме госпожа Младенова да зададе повече от веднъж въпросите си по игрите, понеже веднага се появяваше гора от ръце на ученици, готови да отговорят, за да получат съответно своята сладка награда. За мен лично беше много забавно и вълнуващо. Със спомена за това приятно изживяване тази година ние, от Клуба по английски език, съдействахме на г-жа Елена Иванова при организирането на парти за по-малките ни съученици от пети и шести клас. Децата бързо отговаряха на въпросите ни. Играха се много игри, свързани с празника. Естествено най-вълнуващи за всички бяха състезнаията за най-добре костюмиран участник и най-хубав тиквен фенер. Конкурсът за костюм спечели Валентин, който беше маскиран като ловец на демони. Наградата в конкурса за най-хубав тиквен фенер бе извоювана пак от момче. Децата видимо останаха доволни от празника, а и ние, организаторите, се забавлявахме. Сега, когато ни видят по коридорите, децата ни наричат Хелоуин какички и батковци.

Хелоуин

Ден на народните будители

1 ноември

1 ноември

В нашето училище беше организирана тържествена програма в новата актова зала, на която присъстваха ученици от 5. до 12. клас. Както и миналата година, учениците от 12. клас имаха задачата да ни покажат портретите на будители на България. След това всички се отправиха към своите задачи за деня. За по-малките ученици бяха организирани спортни игри в двора на училището, а по-големите имаха честта да поднесат цветя върху паметниците на будители в град Козлодуй.
1 ноември Учениците от 9.б клас отидоха пеша до пристанището и почетоха Христо Ботев. 9.а клас поставиха цветя на друг паметник на Ботев – в центъра на Козлодуй, а ние, от 11.а клас, поднесохме цветя на паметника на Борис Илиев – учител, основател на гимназията в нашия град, човек, който е отдал живота си на идеята за просвещение. 1 ноември


Футбол

Вътрешноучилищен турнир

Спорт

На 7 октомври се проведе първото за годината вътрешноучилищно първенство по футбол за учениците от 6. клас. В него взеха участие четири класа, като по традиция главен съдия бе ученик доброволец – Стелиян Добрев 8. „в” клас. Победители станаха 6. „д” клас.

Първи учебен ден

Успех през новата учебна година!