На вниманието на учениците

На основание т. 34 на Правилата за организиране и провеждане на ученическите олимпиади и на националните състезания в държавните, в общинските, в частните училища и в чуждестранните училища на територията на Република България, на този сайт, в раздел "Ученици", подраздел "Олимпиади, състезания и конкурси" със свободен достъп е публикувано съобщение за резултати от областни кръгове на олимпиади и състезания.


РЕЙТИНГ НА ВИСШИТЕ УЧИЛИЩА В БЪЛГАРИЯ ЗА 2023 г.

Всички, които ще кандидатстват в университет през 2024 г., могат да се запознаят с Рейтинговата система на висшите училища в Република България (РСВУ) и възможностите, които тя предоставя за кариерно ориентиране и избор на висше училище. Системата дава възможност за сравняване на 51 висши училища, които обучават по стотици специалности, разпределени в 52 професионални направления.РЕЗУЛТАТИ ОТ ОЛИМПИАДИ И СЪСТЕЗАНИЯ


СТИПЕНДИИ


САЙТ ЗА ИНФОРМИРАНЕ НА УЧЕНИЦИ И СТУДЕНТИ ЗА ВЪЗМОЖНОСТИ ЗА ПОДКРЕПА

Сайтът https://sampostigam.org/ е създаден с цел да информира учениците и студентите с един жив родител или без родители, които са отраснали или отрастват в институции, или са поверени на грижите на роднини/близки (техни настойници или попечители), за възможностите за финансова, материална и личностна подкрепа на държавно и частно ниво. Сайтът е в полза и на преживелите родители, настойници и попечители.

Създател на платформата „Сам постигам – Информирани за успех!“ е Ралица Коларова. Идеята за сайта се ражда през есента на 2022 година, когато тя е в началото на 12-ти клас. Тази идея прераства в проект, озаглавен „Информираността – ключът към успешното бъдеще“, който Ралица изготвя като задача в училище. През януари 2023 година тя кандидатства с този социален проект в Националния конкурс „Млад Благотворител“ в категория „Подкрепа за деца/ученици, лишени от родителски грижи“. Нейният проект е сред финалистите на конкурса и печели второ място.

Стипендиите, които са представени в сайта, изискват от кандидатите отличен или много добър успех, мотивационни писма, както и да участват в различни дейности, които развиват техните умения.Информационно-разяснителни материали за деца от Комисията за защита на личните данни

Във връзка с писмо на МОН Ви уведомяваме, че комисията за защита на личните данни е разработила и публикувала на интернет сайта си специализирана секция, посветена на децата и техните лични данни. Особено внимание заслужават практическите съвети за защита на личните данни в онлайн среда. Видеоклиповете и брошурите са достъпни на следния линк: www.cpdp.bg. Създаването на специализираната секция е част от информационно-разяснителната кампания за повишаване информираността на учениците относно неприкосновеността и защитата на личните данни.БЕЗОПАСНО СЪРФИРАНЕ НА ДЕЦАТА В ИНТЕРНЕТ

Насоки за създателите на политики в областта на защитата на децата онлайн, разработени от Международния съюз по далекосъобщения, и преведени на български език.

Материалите са достъпни на адрес: https://www.itu-cop-guidelines.com


НАЦИОНАЛНА ТЕЛЕФОННА ЛИНИЯ ЗА ДЕЦА 116 111

Националната телефонна линия за деца 116 111 е най-бързата възможност за подаване на сигнал за дете в риск

Чрез линията децата и възрастните, които са загрижени за тях, могат да бъдат изслушани, консултирани и подкрепени от доказани професионалисти анонимно, безплатно, 24 часа, 7 дни в седмицата.

Консултантите, които отговарят на позвъняванията, са психолози и педагози. Те са специалисти с богат опит в работата с деца и семейства. Готови са да изслушат и да подкрепят обаждащия се, а споделеното на линията остава поверително.

Националната линия има изградена връзка с Националната система 112, отделите за „Закрила на детето“ в цялата страна, РУ на МВР, РУО към МОН и др. С телефон 116 111 може да се свърже всяко дете, което търси подкрепа и иска да бъде изслушано, както и всеки загрижен за дете или е свидетел, че то е в риск.

От месец юни 2021 година Държавна агенция за закрила на детето е официален член на Глобалната мрежа от национални телефонни линии за деца – Child Helpline International (CHI), която е представена в 140 държави и има 167 членове.ИНФОРМАЦИЯ ЗА КОНКУРСИ ЗА УЧЕНИЦИ

Текущи

Екоконкурс "Водата - извор на живот"


Община Козлодуй и Център за подкрепа за личностно развитие – Общински детски комплекс – гр. Козлодуй организират във връзка с 22 март – Световен ден на водата екоконкурс за рисунка "Водата - извор на живот".

Краен срок за изпращане на творбите: 17 март 2024 г.

Повече информация за конкурса: Статут.


Литературен конкурс „АЕЦ „Козлодуй” – 50 години сила за чиста природа”


НЧХП „Христо Ботев – 1879” – Козлодуй, литературен клуб „Нашето слово” и АЕЦ „Козлодуй” организират литературен конкурс за поезия и проза на тема: "АЕЦ "Козлодуй" - 50 години енергия за чиста природа". Литературният конкурс е посветен на 50-годишнината от въвеждането в експлоатация на атомната електроцентрала.

Краен срок за изпращане на творбите: 30 април 2024 г.

Повече информация за конкурса: Статут.


XXV Национален ученически празник „За хляба наш…“


Празникът е посветен на Деня на Земята – 22 април и ще се проведе от 25 до 27 април 2024 г. в гр. Благоевград. Целта на събитието е запознаване с традициите, свързани с хляба и хлебните продукти, запознаване със съвременните изисквания и норми на хлебопроизводство, обогатяване на научните познания за производство на хляб и неговото значение, формиране на знания, умения и навици за здравословно хранене и здравословен начин на живот.

Краен срок за изпращане на заявки: 12 април 2024 г.

Повече информация за конкурса: Статут.

Заявка за индивидуално участие: тук.

Заявка за групово участие: тук.


Конкурс за изработване на най-автентична мартеница


НЧ “Христо Ботев - 1879”, гр. Козлодуй обявява конкурс за най-автентична и оригинална мартеница. Целта на конкурса е събуждането на интереса на младите хора към самобитната българска култура и обичаи, които читалището съхранява за поколенията.

Краен срок: 26.02.2024 г.

Повече информация за конкурса: Статут.


Национален литературен конкурс „Петя Дубарова”


Националният литературен конкурс „Петя Дубарова“ се посвещава на поетесата Петя Дубарова. Той се организира от Община Бургас, Къща музей „Петя Дубарова”, Министерство на образованието и науката, НДД и Регионално управление на образованието – Бургас.

Краен срок за изпращане на конкурсните творби: 31.03.2024 г.

Повече информация за конкурса: Регламент.


Конкурс „Цветна пролет в моя край“


Професионална гимназия по облекло и дизайн „Евридика“, град Кърджали обявява конкурс „Цветна пролет в моя край“, посветен на 92-годишнината от създаването на училището, за ученици от I до XII клас от цялата страна.

Краен срок за изпращане на конкурсните творби: 06.03.2024 г.

Повече информация за конкурса: Регламент.


Национален конкурс „Фермерството и младите хора“


В навечерието на втората годишнина от създаването си, Български фермерски съюз организира Националния конкурс „Фермерството и младите хора“. Тази година той е насочен към ученици в гимназиален етап на обучение и студенти от цялата страна. Предвидени са парични и предметни награди. Всички участници ще получат сертификати за участие.

Краен срок за изпращане на конкурсните творби: 11.02.2024 г.

Повече информация за конкурса: Регламент.


Общински конкурс за мултимедийни презентации/видеа „От теб з@виси“


По повод отбелязването на Международния ден за безопасен интернет - 6 февруари, Община Козлодуй стартира Общински конкурс за мултимедийни презентации/видеа „От теб з@виси“. В конкурса могат да участват ученици от V до VIII клас.

Краен срок за изпращане на проектите: 05.02.2024 г.

Повече информация за конкурса: Статут.


X Национален литературен конкурс „МОРЕ“


Конкурсът се организира от читалище „Св. св. Кирил и Методий 1985” със съдействието на Община Бургас и се провежда от 2003 г., във връзка с патронния празник 11 май - Денят на светите братя Кирил и Методий.

Краен срок за изпращане на творбите: 31 март 2024 г.

Повече информация за конкурса: Регламент.


Национален конкурс „Ще обичам аз от сърце таз земя и тоз народ“


Тази учебна година конкурсът е с подтема „Моята България – завещана и бъдеща”. Право на участие в конкурса имат всички ученици от I до ХІІ клас от България и чужбина, разделени в три възрастови групи: I-IV клас, V-VII клас, VIII-XІІ клас.

Краен срок за изпращане на творбите: 31 януари 2024 г.

Повече информация за конкурса: Статут.


Конкурс за рисунка „Нарисувай ми театър“


По случай Международния ден на театъра 27 март Драматичен театър (ДТ) „Гео Милев“ Стара Загора обявява конкурс за рисунка „Нарисувай ми театър“.

Краен срок за изпращане на творбите: 15 март 2024 г.

Повече информация за конкурса: Регламент.


Национален конкурс с международно участие „България в картини и слово“


Конкурсът е за литературно творчество, рисунка, мултимедийна презентация и видеоклип. Организатор е Центъра за подкрепа за личностно развитие – Обединен детски комплекс (ЦПЛР-ОДК).

Краен срок за изпращане на творбите: 29 март 2024 г.

Повече информация за конкурса: Статут.


Национален конкурс за стихотворение и есе "Живеем в земята на Ботев"


Конкурсът е посветен на 148–та годишнина от героичния подвиг на Христо Ботев и неговата чета.

Право на участие имат всички ученици от IV до ХII клас.

Краен срок за изпращане на творбите: 19 април 2024 г.

Повече информация за конкурса: Статут.


Общински литературен конкурс за есе „Будителят Ботев”


Община Козлодуй за седма поредна година обявява Общински литературен конкурс за есе. Темата тази година е „Будителят Ботев”.

Право на участие имат деца и младежи от 14 до 19 годишна възраст и лица над 19 годишна възраст.

Краен срок за изпращане на творбите: 23 февруари 2024 г.

Повече информация за конкурса: Покана.


Национален конкурс за детска рисунка на тема „Освобождението”


Във връзка с Националния празник на Република България – 3 март и честването на 146–та годишнина от освобождението на България, Община Плевен и Регионален Военноисторически музей-Плевен организират традиционния конкурс за детска рисунка на тема „Освобождението”.

В конкурса могат да участват със собствени творби ученици от І до VІІІ клас.

Краен срок за изпращане на творбите: 19 февруари 2024 г.

Повече информация за конкурса: Регламент.


XI Национален конкурс за малките философи „Малкият принц“, Селановци 2024 г.


За единадесети път село Селановци ще даде възможност за изява на малките философи в националния конкурс „Малкият принц“. Право на участие имат всички ученици от II до VII клас, разделени в две възрастови групи: I група: от II до IV клас и II група: от V до VII клас.

Регламент на конкурса: тук.

Краен срок за изпращане на съчиненията: 31.01.2024 г.


Ученически конкурс на тема: „Крила имат само тия, дето сърце им иска да лети“


По повод 100 години от създаването на Професионална гимназия по горско стопанство и дървообработване „Николай Хайтов“, град Варна и 105 години от рождението на патрона Николай Хайтов, училището инициира провеждането на ученически конкурс за есе или стихотворение на тема: „Крила имат само тия, дето сърце им иска да лети“.

Покана на конкурса: тук.

Заявление за участие: тук.

Краен срок за изпращане на материалите: 30.04.2024 г.


Национален конкурс „Ветеринарният лекар – лечител на човечеството“


НПГВМ „Иван Павлов“ с партньори РУО и Община Стара Загора организира Национален конкурс „Ветеринарният лекар – лечител на човечеството“ за рисунка, есе, фотография, презентация, сайт или блог, репортажна статия в училищен вестник или късометражен филм.

Статут на конкурса: тук.

Краен срок за изпращане на материалите: 30.05.2024 г.


Национален конкурс за ученическо творчество „НА МИРА В СВЕТА“


Областният съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва – Бургас, Областният съюз на ветераните от войните в България – Бургас и Гарнизонният военен клуб – Бургас организират осмото издание на Националния ученически конкурс „НА МИРА В СВЕТА“ на тема „Аз и мирът“.

Статут на конкурса: тук.

Краен срок за изпращане на материалите: 29.02.2024 г.


X национален литературен конкурс „И децата покоряват светове. Покажи, че можеш!“Повече информация за конкурса може да намерите тук .
Национален конкурс "Григор Попов"


Община Разград и ЦПЛР-Център за ученическо техническо и научно творчество обявяват Дванадесети национален ученически журналистически конкурс „Григор Попов”.

Конкурсът се провежда в две направления – публицистика и радиожурналистика. В него могат да участват ученици от II до XII клас.

Регламент на конкурса: тук.

Краен срок за изпращане на творбите: 29 март 2024 г.


Литературен конкурс „Един ден сред природата на България“


Националното ловно-рибарско сдружение „Съюз на ловците и риболовците в България“ организира литературен конкурс на тема „Един ден сред природата на България“.

Регламент на конкурса: тук.

Краен срок за изпращане на творбите: 31 март 2024 г.


XI МЕЖДУНАРОДЕН МЛАДЕЖКИ ЛИТЕРАТУРЕН КОНКУРС „КОЙТО СПАСИ ЕДИН ЧОВЕШКИ ЖИВОТ, СПАСЯВА ЦЯЛА ВСЕЛЕНА“


Регламент: Ако сте ученик от 8. до 12. клас, участвайте в конкурса с художествен разказ или видео разказ. Регламентът за надпреварата може да откриете тук.

Срок: Конкурсните материали: разкази или линкове за сваляне на видеоразказите се изпращат на имейл адреса на организаторите center.alef@gmail.com.
Начало: 1 октомври 2023
Краен срок за получаване на творбите: 1 февруари 2024 година

Повече информация за конкурса на адрес: https://alef-bg.org .


VII Национален конкурс „Ще обичам аз от сърце таз земя и тоз народ“


Стартира седмото издание на Националния конкурс „Ще обичам аз от сърце таз земя и тоз народ”, организиран от Второ основно училище „П.Р.Славейков” със съдействието на Община Стара Загора и РУО-Стара Загора. Тази учебна година конкурсът стартира с подтема „Моята България - завещана и бъдеща”. Право на участие в конкурса имат всички ученици от I до ХІІ клас от България и чужбина, разделени в три възрастови групи: I-IV клас, V-VII клас, VIII-XІІ клас.

Статутът на конкурса и условията за участие може да откриете в сайта на училището www.ou2sz.com на страницата - НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС или тук.

Краен срок за изпращане на творбите: 31 януари 2024 г.


Изтекли

Национален фотоконкурс „Моето училище е най-хубавото“


Стартира осмото издание на Националния фотоконкурс „Моето училище е най-хубавото“, организиран от Национално издателство „Аз-буки“ под патронажа на министъра на образованието и науката.

В конкурса могат да участват ученици от I до XII клас.

Повече информация за конкурса може да намерите на следния адрес: https://azbuki.bg/fotokonkurs/ .

Авторските творби ще се приемат до 30 ноември 2023 г. на konkurs@azbuki.bg – „За фотоконкурса“.


Конкурс за стихотворение „Рими с аромат на канела“


За четвърта поредна година информационният сайт ИНФОМРЕЖА организира конкурс за ученици от първи до дванадесети клас за най-добро стихотворение.

Началото се поставя на 15 ноември, а крайният срок за изпращане на творбите е 25 декември. Коледните празници (26 – 31 декември) ще бъдат времето, в което ще се обявят победителите.

Повече информация за конкурса може да научите: тук.


Конкурс за комикс „Коледна история“


Читалище „Св. св. Кирил и Методий 1985” отправя покана за участие към учениците от град Бургас и страната, да участват в конкурс за изработване на комикс на тема „Коледна история”, свързана с наближаващите коледни и новогодишни празници.

Регламент на конкурса: тук.

Обява на конкурса: тук.

Краен срок за изпращане на творбите: 01 декември 2023 г.


ДЕВЕТИ НАЦИОНАЛЕН ДЕТСКО-ЮНОШЕСКИ КОНКУРС ЗА РИСУНКА НАШИТЕ ТРАДИЦИИ И ОБИЧАИ „АКАД. ПРОФ. НИКОЛАЙ СТОЙКОВ“


РЕГЛАМЕНТ
1. Размер на рисунката-не по-малко от 35/50 см.
2. Материал и бои по избор.
3. Технико-живописни,графични,смесени и авторски техники.
4. Критерии на журирането:
а. оригиналност на идеята и техниката;
б. творческа интерпретация с оглед спецификата на избраните теми;
в. пресъздаване на националните народни празници и обичаи,чрез свободно избрана композиция;
г. възрастови групи:
първа - от 6-11 години
втора - от 12-15 години
трета - от 16-19 години

Адрес за изпращане: Пловдив, 4000, ул. “Иван Вазов“ №25, Георги Караджов 089 786 32 09 - секретар на „Съюз Духовно Възраждане-България“.
На обратната страна на рисунката да бъдат изписани - град, село, код, точен адрес, телефон за връзка, трите имена на подателя.

Краен срок за изпращане на творбите: 30.09.2023 г.


Международният конкурс Danube Art Master предизвиква млади таланти от България и още 13 държави


Български ученици на възраст между 6 и 18 години могат да се включат в традиционния международен конкурс Danube Art Master (Дунавски майстор на изкуствата). Той се организира като част от инициативите за отбелязване на Деня на Дунав – 29 юни, а тазгодишното мото на кампанията е „Пазете Дунав син“.

Участниците могат да представят своите творения в три категории – произведение на изкуството, фотография и видео. Те са допълнително разделени на подкатегории за юноши (6 – 11 години) и тийнейджъри (12 – 18 години). По отношение на стила няма ограничения в рамките на трите категории.

Състезанието се провежда на две нива - национално и международно. Крайният срок за подаване към националния координатор - GPW-Bulgaria, е 31 октомври на и-мейл: galiabardarska@gmail.com. След като бъдат избрани на национално ниво, победителите ще се състезават на международно ниво.

Повече подробности за конкурса вижте тук.


Национален конкурс за детска рисунка „Самоков 2023”


Провеждане на национален конкурс за детска рисунка в рамките на ежегодната Национална награда за изобразително изкуство „Захари Зограф“, организиран от община Самоков. Конкурсът е индивидуален, като в него могат да участват деца и ученици от 4 години до 15 години, разделени в три групи.

Класиралите се ученици ще получат наградите си по време на церемонията по връчване на Националната награда „Захари Зограф“, която ще се проведе през месец октомври 2023 г. Наградите ще бъдат експонирани в художествена галерия „Проф. Васил Захариев“ – гр. Самоков.

На гърба на всяка рисунка е необходимо да бъдат отбелязани: трите имена на автора, възраст, училище, школа, учител и телефон за връзка. Рисунките трябва да се изпращат на следния адрес: гр. Самоков – 2000, общ. Самоков, обл. Софийска, ул. „Македония“ № 34. На плика трябва да бъде отбелязано и за конкурса детска рисунка към Национална награда „Захари Зограф“.

Краен срок за изпращане на творбите: 30.09.2023 г.


Национален конкурс “Млад благотворител” – 2024


Фондация "Благотворител" обявява конкурс за благотворителни инициативи на ученици от 8. до 12. клас. Конкурсът дава възможност на ученици от цялата страна да представят идея за благотворителна кауза, с която могат лично да допринесат за доброто на обществото.

Повече информация за конкурса: тук.

Краен срок за кандидатстване: 15.01.2024 г.


Национален конкурс за стихотворение и есе “Живеем в земята на Ботев”


Конкурсът е посветен на 147 – та годишнина от героичния подвиг на Христо Ботев и неговата чета.

Национален конкурс за стихотворение и есе “Живеем в земята на Ботев” - регламент


11-ти Конкурс за Млади Изобретатели


Повече оттридесет години, талантливи младежи от цяла България се явяват на състезания по Физика и по Математика, организирани от Института за Висши Науки и фондация „Миню Балкански” (www.balkanski-foundation.org). Първенците са приети в най-елитните университети в света.

През учебната година, комисия от учители, университетски преподаватели, инженери и индустриалци ще приемат, разглеждат и оценяват проекти и реализации изпратени от ученици. От получените предложения ще изберем най-добрите 10. Техните автори ще поканим да представят своите творби в изложбените зали на Националния Институт за Образование на фондация „Миню Балкански” в с. Оряховица, област Стара Загора. Първенците ще бъдат тържествено наградени пред видни представители на обществото, науката и индустрията.

Можете да запишете Вашето училище като кандидат за участие в конкурса при доц. Ангел Ангелов. Желателно е заявката да бъде изпратена на e-mail адрес: aangelov@fmi.uni-sofia.bg с копие до yanakovacheva@yahoo.fr в срок до 1 юни 2023 г. и да има следната структура:
- Училище (име, адрес, телефон и e-mail) за кореспонденция.
- Ръководител (учител) - име, телефон и e-mail.
- Лични данни на участника (участниците) - имена, възраст, клас, специалност/профил, телефони и e-mail и за кореспонденция.
- Област от техниката или науката, за която се отнася предложението.
- Кратко представяне на идеята.
- Теоретична обосновка.
- Експериментална постановка с идея за практическа реализация (какви материали и инструменти ще са необходими, за да се направи).

Всяка година Фондацията организира летни школи, спомагащи развитието на мотивирани ученици в различни научни и хуманитарни области. Повече може да прочетете тук


Покана за участие в ИНТЕРАКТИВЕН НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС за образователен видео репортаж и/или аудио подкаст


„Националният експертен екип по професионално образование и обучение” към Центъра за развитие на човешките ресурси отправя покана за участие в интерактивен Национален конкурс за образователен видеорепортаж и/или аудио подкаст за ученици от гимназиален етап на тема „Какво подобрих в своите умения в професионалното ми обучение?”, който е част от инициативите, посветени на обявената от Европейската комисия 2023 година за „Европейска година на уменията”. Целта на конкурса е споделяне на опит, допринесъл за придобиване или усъвършенстване на уменията на учениците от участието им в училищни и/или проектни дейности, както и от дейности, свързани с участието им в образователна мобилност.

Конкурсът ще се проведе в две категории: Категория А – видеорепортаж/подкаст и Категория Б – аудио подкаст.

Пълните правила на конкурса вижте тук.

Краен срок: до 30 юли 2023 г., на следния имейл адрес: Navett_competition@hrdc.bg


КОНКУРС ЗА ДЕТСКИ ВЪПРОС КЪМ НАСА И ЦЕРН


Каним всички деца на възраст 6-19 г. да запишат видео на български или английски език (до 20 сек), с въпрос към учени от ЦЕРН и/или към Суати Мохан относно:
- Космоса и Вселената;
- STEM (точни науки, технологии, инженерство, математика), като отправна точка към мечтаното професионално пътешествие и развитие;
- Други космически теми.

Пълните правила на конкурса вижте тук: https://bit.ly/3Ihrw7q

Формуляра за участие може да намерите тук: https://bit.ly/3XLo5eE

Краен срок: 01.06.2023 г.


Четвърти национален ученически конкурс „Времена и будители”


Национален музей на образованието в партньорство с Регионално управление на образованието – гр. Габрово, обявява Четвърти национален ученически конкурс „Времена и будители”, посветен на 145 години от Освобождението на България, 120 години от Илинденско-Преображенското въстание, 115 години от Независимостта на България и 110 години от Балканската война.

В конкурса могат да участват ученици от 5. до 12. клас от цялата страна и от българските училища в чужбина.

Краен срок за изпращане на творбите: 30 юни 2023 г.

Повече информация за конкурса: Регламент.


ЛИТЕРАТУРЕН КОНКУРС ЗА УЧАСТИЕ В ТВОРЧЕСКИ ЛИТЕРАТУРЕН КЛАС „ОГЪНЯТ НА ОРФЕЙ“ 2023


Изпратете две свои непубликувани творби (разкази, стихотворения или др.) с обща дължина до 10 страници – в един общ файл, озаглавен с Вашето име и фамилия.

Оформление на текстовете във файла:
Име, презиме, фамилия
Възраст и дата на раждане
Адрес
Телефон
Имейл
Творба №1
Творба №2

Пълните правила на конкурса вижте тук.

Краен срок: до 10 юли 2023 г., на следния имейл адрес: oganiatnaorfei.konkurs@abv.bg


Национален ученически конкурс „Имам самочувствие – пиша на български“


107. ОУ „Хан Крум“ в гр. София, с медийната подкрепа на Списание 8, отправя покана към ученици от цялата страна да се включат в национален конкурс, целящ да възроди обичта и почитта към родното слово.

Затова ви предизвикваме:
Снимайте места в България, чието име е изписано на чужд език или с чужди букви, и изгответе свое предложение, с което да покажете как би изглеждало същото това място, когато е назовано на български.

Бъдете вдъхновители – покажете красотата на нашите си букви и думи! Проявете гордост, бъдете смели, отстоявайте родния си език! Участвайте, защото вие давате смисъла, буквите са пътят!

За повече информация: spisanie8.bg

Краен срок за изпращане на предложенията: 24.05.2023 г.


Национален конкурс за създаване на авторски текстове на английски и немски език „Този безкраен свят”


"Надежда" е темата на Националния литературен конкурс "Този безкраен свят" за 2023 г. Организаторите от Първа езикова гимназия - Варна и съорганизаторите – МОН, Община Варна и Фондация „Българска памет“, очакват творбите и придружаващите ги формуляри на електронния адрес на конкурса literaturen_konkurs@abv.bg. Формулярът за кандидатстване е публикуван на интернет страницата на организаторите: https://www.1eg.eu/konkursi.html .

УЧАСТНИЦИ: Право на участие в него имат ученици от цялата страна в гимназиална училищна степен, а също и ученици на възраст от 14 до 19 години от училища с български състав в Украйна, Молдова и Сърбия.

Краен срок за изпращане на творбите: 15.05.2023 г.

За повече информация: http://1eg.eu/tozi-bezkraen-svqt.html.


Детски национален конкурс „Детство мое вълшебно“


По случай 1 юни – Международния ден на детето, библиотеката на великотърновското читалище „Надежда 1869“ в партньорство с дирекция „Култура, туризъм и международни дейности“ на Община Велико Търново обявява детски национален конкурс „Детство мое вълшебно“. Седмото издание на конкурса е в три раздела: къс разказ, стихотворение и рисунка.

УЧАСТНИЦИ: Право на участие имат всички деца до 12-годишна възраст от училищата в страната.

Участниците трябва да посочат трите си имена, години, клас, училище, населено място, адрес и телефон за връзка, както и наименование на творбата.

Краен срок за изпращане на творбите: 15.05.2023 г. на адрес: гр. Велико Търново – 5000, ул. „Иван Вазов” № 36, а формулярът за участие трябва да се изпрати и на еmail : nadi_ab52@abv.bg


Литературен конкурс „Емилия Александрова“


Народно читалище „Развитие - 1869“ - Враца обявява 28-ия Ученически литературен конкурс „Емилия Александрова“. В конкурса имат право на участие ученици от VIII до XII клас на училищата в град Враца. Конкурсът се провежда в три раздела - разказ, есе и поезия.

Краен срок за изпращане на творбите: 15.05.2023 г. на e-mail: biblrazvitie@abv.bg


Десети конкурс „Летене по Радичков”


Община Берковица, Регионално управление на образованието – Монтана, Профилирана гимназия „д-р Иван Панов”- гр. Берковица, издателска група „Клет” България, сдружение „Образование и културно наследство” и Българско училищно настоятелство-Берковица организират десети конкурс „Летене по Радичков” за есе и илюстрация на тема "Но ако човекът не се замисля, тогава някой друг се е замислил вместо него и така дорбе е подредил природната подредба, че никой никъде да не живее в самотия."

УЧАСТНИЦИ: В конкурса могат да участват ученици от 8 до 12 клас от областите Монтана, Враца, Видин, Ловеч и Плевен.

Условия на конкурса за есе: Обем до 2 страници, формат Times New Roman 12.

Условия на конкурса за илюстрация: Всеки участник има право да представи не повече от една рисунка – графика /черно-бяла или цветна/ с размер 35х50 см. Техника: молив, туш, тънкописец, акварел.

Всеки участник следва да напише трите си имена, училище, клас, адрес, телефон за връзка. Творбите ще бъдат оценявани от професионално жури.

Краен срок за изпращане на творбите: 30.04.2023 г. на адрес: 3500 гр. Берковица, ул. „Д-р Иван Панов“ №2, ПГ „Д-р Иван Панов“ или на e-mail: gipb@abv.bg.


Национален пролетен турнир по информационни технологии - Велико Търново 2023


За единадесета поредна година Великотърновският университет организира състезание по информационни технологии, с което ще се даде шанс на ученици от цялата страна да покажат на какво са способни и да получат адекватна оценка на своите знания. Турнирът ще се проведе на 22 април 2023 година. В него може да участват ученици от 8 до 12 /13 клас в категория „Интернет приложения” или "Приложни програми".

Краен срок за регистрация: 12:00 ч. на 21.04.2023 г.

Повече информация за конкурса: Регламент.


Национален ученически литературен конкурс с международно участие „Николай Лилиев“


Национален ученически литературен конкурс с международно участие „Николай Лилиев“ 2023 се организира от 11. ОУ „Николай Лилиев“, гр. Стара Загора. В него могат да участват ученици от V до XII клас

Краен срок за изпращане на творбите: 28 април 2023 г.

Повече информация за конкурса: Статут.


ХXV Национален конкурс „Космосът – настояще и бъдеще на човечеството”


Фондация „ЕВРИКА” обявява ХXV Национален конкурс „Космосът – настояще и бъдеще на човечеството”. Той е включен в програмата на Министерството на образованието и науката за извънкласните дейности през настоящата учебна година и е под патронажа на първия български космонавт генерал Георги Иванов.

Краен срок за изпращане на творбите: 24 май 2023 г.

Повече информация за конкурса: формуляр за участие, регламент.


ЛИТЕРАТУРЕН КОНКУРС ЗА ПОЕЗИЯ И ПРОЗА НА ТЕМА: „АЕЦ - ИСТОРИЯ И БЪДЕЩЕ НАШЕ”


НЧХП "Христо Ботев – 1879" и Литературен клуб „Нашето слово” обявяват литературен конкурс „АЕЦ – история и бъдеще наше”, посветен на предстоящия юбилей през 2024 г. - 50 години от влизане в експлоатация на Атомната електроцентрала, която е знакова за енергетиката на България и един от водещите символи на град Козлодуй, в две категории: ПОЕЗИЯ И ПРОЗА.

Краен срок за изпращане на творбите: 30 април 2023 г.

Повече информация за конкурса: Регламент.


XIV Международен конкурс за детска рисунка "Слънчевите руни в българските носии и история"


Основната цел на конкурса е да помогне на младите хора да открият красотата на слънчевите багри, знаци и елементи, втъкани в народната носия, от родното място.

Краен срок за изпращане на творбите: 30 април 2023 г.

Повече информация за конкурса: Регламент.


Национален конкурс на тема "Детство мое - реално и вълшебно"


Министерство на образованието и науката, Национален дворец на децата, Регионално управление на образованието-Ловеч, Община Ловеч и ЦПЛР – Общински детски комплекс, гр. Ловеч обявява Национален конкурс за детска рисунка, компютърна рисунка и есе на тема „Детство мое – реално и вълшебно“. В конкурса могат да участват ученици от I до ХІІ клас.

Краен срок за изпращане на творбите: 13-28.04.2023 г.

Повече информация за конкурса: Регламент.


Национален конкурс „Ветеринарният лекар – лечител на човечеството“


НПГВМ „Иван Павлов“ с партньори РУО и Община Стара Загора организира Национален конкурс „Ветеринарният лекар – лечител на човечеството“ за рисунка, есе, фотография, презентация, сайт или блог, репортажна статия в училищен вестник, късометражен филм.

Срок за изпращане на творбите: 30 май 2023 г.

Повече информация за конкурса: Регламент.Литературен конкурс "Пурпурно перо", 2023 г.


Литературен конкурс на Ротари и Ротаракт клуб София-Витоша – “Пурпурно перо” 2023 се провежда на национално ниво за единадесета поредна година в две възрастови групи - от 14 до 17 години и от 18 до 30 години.

Всяка от групите ще се състезава в две категории – проза и поезия. Имате право на избор на една от трите теми: Жест на човечност, Животът като пътешествие и Сътвори надежда

Без попълнена форма не може да участвате в конкурса. Линкове за формите, са както следва:

Краен срок за изпращане на творбите: 15 април 2023 г.

Повече информация за конкурса: Регламент.


Пети ученически конкурс „История, патрони и дарители на моето училище"


НАЦИОНАЛНА АПРИЛОВСКА ГИМНАГИЯ И ФОНДАЦИЯ РАДЕТЕЛ ОРГАНИЗИРАТ Пети ученически конкурс „История, патрони и дарители на моето училище ". Темата на конкурса е „Тези, които не правят благодеяния, не трябва да бъдат извеждани на сцената, тяхната участ е забравата“ Васил Априлов. Конкурсът се посвещава на 188 години от създаването на Първото новобългарско взаимно светско училище. Петото издание на конкурса се организира с международно участие.

Краен срок за изпращане на творбите: 10 април 2023 г.

Повече информация за конкурса: Регламент.


Национален литературен конкурс „Светът на Яворов“


Община Петрич и Профилирана гимназия „Пейо К. Яворов“ обявяват национален литературен конкурс „Светът на Яворов”. Темата за 2023 година е „Перо послушно – копие на цар“

Краен срок за изпращане на творбите: 31 март 2023 г.

Повече информация за конкурса: Регламент.


Пролетна школа „Приложение на космическите изследвания в учебни предмети от средното образование – география, екология, биология, физика“


ИКИТ-БАН организира пролетна школа „Приложение на космическите изследвания в учебни предмети от средното образование – география, екология, биология, физика“ за ученици 8-10 клас с продължителност 30 учебни часа. Заниманията ще се провеждат онлайн веднъж седмично по 3 учебни часа (обща продължителност – 2 астрономически часа). Записването става чрез попълване на заявление от родител на детето и изпратен на е-мейла на Космическо училище (space.schoolbg@yahoo.com).

Заниманията ще се провеждат всеки петък от 16:30 до 18:30 часа, като започват на 7 април 2023 г. и приключват на 16 юни 2023 г.

Краен срок за регистрация: 6 април 2023 г.


НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС ЗА ДЕТСКА РИСУНКА „ПРОЛЕТ ВЪРХУ ЛИСТА”


За шестнадесета поредна година Община Кюстендил организира Национален конкурс за детска рисунка „Пролет върху листа“. В конкурса могат да участват ученици от IV до ХІІ клас.

Краен срок за изпращане на творбите: 10.03.2023 г.

Повече информация за конкурса: Покана.


КОНКУРС ЗА УЧЕНИЦИ ОТ 6 ДО 19 ГОДИНИ ПО ПРЕВЕНЦИЯ НА НАРКОМАНИИТЕ


Община Благоевград и Общински съвет по наркотични вещества Благоевград организират конкурс за ученици от 6 до 19 години по превенция на наркоманиите 2022 – 2023 учебна година.

Краен срок за изпращане на творбите: 24.03.2023 г.

Повече информация за конкурса: Регламент.


Международно биенале за детска рисунка
„Свищов 2023“


Община Свищов и Художествена галерия „Николай Павлович“ организират Международно биенале за детска рисунка „Свищов 2023“. Инициативата е насочена към деца и ученици на възраст от 4 до 16 години.

Ученици, които участват, да предадат творбите си на Татяна Тошева в срок до 25.03.2023 година - за изпращане на организаторите.

Повече информация за конкурса: Регламент.


КОНКУРС ДРАКОН


Организацията "Граждани за България" организира конкурс за есе по гражданско образование. Конкурсът "Дракон" е за ученици от VIII до XII клас.

Срок за изпращане на творбите: 9 март 2023 г.

Повече информация за конкурса: Регламент.


Национален конкурс за поезия „…и мисля аз, че ти си Тя“


Община Чирпан, Къща музей „Пейо К. Яворов” – гр. Чирпан и Фондация „Яворов” обявяват Национален конкурс за поезия на тема „…и мисля аз, че ти си Тя!“ (“Обичам те“- Пейо К. Яворов)

В конкурса могат да участват ученици от 8 до 12 клас от цялата страна и от българските училища в чужбина със стихотворения на любовна тема. Всеки автор може да представи до 3 стихотворения. Към творбите трябва да бъде приложена информация за участника: име, адрес, училище, клас, e–mail и телефон за връзка.

Краен срок за изпращане на творбите: 15 март 2023 г.

Повече информация за конкурса: Регламент.


СЪОБЩЕНИЕ – ПОКАНА
ЗА ВКЛЮЧВАНЕ В СБОРНИК НА АВТОРИТЕ ОТ КОЗЛОДУЙСКА ОБЩИНА


Литературен клуб „Нашето слово” към НЧХП „Христо Ботев – 1879” Козлодуй подготвя за печат своя първи сборник с творби на автори от община Козлодуй.

Каним всички, пишещи стихове, разкази, приказки, есета, пътеписи, очерци, фейлетони, афоризми, краеведски и други материали - заедно да сътворим нашата обща книга.

Краен срок за изпращане на творбите: 28 февруари 2023 г.

Повече информация: Покана.


Общински конкурс за мултимедийни презентации/видеа „От теб з@виси“


По повод отбелязването на Международния ден за безопасен интернет - 14 февруари, Община Козлодуй стартира Общински конкурс за мултимедийни презентации/видеа „От теб з@виси“. В конкурса могат да участват ученици от V до VIII клас.

Краен срок за изпращане на проектите: 10.02.2023 г.

Повече информация за конкурса: Статут.


Национален конкурс за детска рисунка на тема „Освобождението”


Във връзка с Националния празник на Република България – 3 март 2023 г. и честването на 145–та годишнина от освобождението на България, Община Плевен и Регионален Военноисторически музей-Плевен организират традиционния конкурс за детска рисунка на тема „Освобождението”.

В конкурса могат да участват със собствени творби ученици от І до VІІІ клас.

Краен срок за изпращане на творбите: 22 февруари 2023 г.

Повече информация за конкурса: Регламент.


XI Национален ученически журналистически конкурс „Григор Попов“


Регламент: Конкурсът се провежда в 3 възрастови групи: II – ІV клас, V – VIII клас и IX – XII клас и в 3 раздела. В раздел „Публицистични материали за вестник” се приемат интервю (колективно и индивидуално участие), есе, очерк, репортаж, пътепис, публицистична статия, коментар (индивидуално участие) в обем до 3 страници (Times New Roman 12). Всеки участник може да изпрати една творба в жанр, но максимум 3 творби в раздела. В раздел „Ученически вестници“ се приемат електронни или хартиени издания на екипи. В раздел „Радиожурналистика“ се кандидатства с радиопредаване (колективно, с времетраене до 15 минути) и с интервю или репортаж (индивидуално, с времетраене до 5 минути).

Срок за изпращане на творбите: 20 февруари 2023 г. на e-mail gr.popov@abv.bg

Повече информация за конкурса: Регламент.


Международен конкурс за статистически плакат


Цел: да се повиши статистическата култура на учениците и студентите, да се провокира интерес към статистическите изследвания, да се развият уменията за работа в екип при интерпретирането на статистически данни и използването на графични и математически методи за представянето им.

Регламент: Състезанието се състои от два кръга: национален и международен. Финалистите от националния кръг във всяка държава ще могат да участват в международния кръг. Отборите създават плакат на свободна тема.

Календар за провеждане на Международния конкурс за статистически плакат 2022 - 2023 година:

Период на регистрация: от 20 май 2022 до 06 януари 2023 година.

Период за подготовка и изпращане на плакатите: до 5 февруари 2023 година.

Оценяване на участвалите плакати в трите категории на националния кръг: от 6 февруари до 10 март 2023 година.

Обявяване на националните победители: 10 март 2023 година.

Повече информация за конкурса: https://www.nsi.bg/islp2023/islp.htm.


Удължава се срокът за участие за Space Camp Turkey 2023


Регламент: За поредна година български ученици имат възможност да спечелят стипендия за едноседмичния космически лагер Space Camp Turkey. Конкурсът е организиран от Център за творческо обучение. Участие в него могат да вземат деца от 11 до 15 години.

Темите в конкурса за 2023 година са:

 1. Представи си, че си главен готвач на космически кораб след 100 години. Какво е менюто днес и защо?
 2. Представи си, че Земята има космически щит. От какво и как ще ни предпазва той?
 3. Как изследването на космоса събира и разделя хората?

Младежите имат правото да изберат с коя от трите теми да участват. Имат свобода и в избора на формат, в който да представят идеите си – писмен или видео. Творбите могат да бъдат на български или на английски език.

Срок за участие в конкурса: 5 февруари 2023 година

Повече информация за конкурса: Регламент.


X МЕЖДУНАРОДЕН МЛАДЕЖКИ ЛИТЕРАТУРЕН КОНКУРС „КОЙТО СПАСИ ЕДИН ЧОВЕШКИ ЖИВОТ, СПАСЯВА ЦЯЛА ВСЕЛЕНА“


Тема: ИСТОРИЯ ЗА МРАК И СВЕТЛИНА - 80 ГОДИНИ ОТ СПАСЯВАНЕТО НА БЪЛГАРСКИТЕ ЕВРЕИ

Регламент: Ако сте ученик от 8. до 12. клас, участвайте в конкурса с художествен разказ или видео разказ. Регламентът за надпреварата може да откриете тук.

Срок: Конкурсните материали: разкази или линкове за сваляне на видеоразказите се изпращат на имейл адреса на организаторите center.alef@gmail.com.
Начало: 1 октомври 2022
Краен срок за получаване на творбите: 1 февруари 2023 година

Повече информация за конкурса: Прочетете в презентацията или на адрес: https://alef-bg.org .


VI Национален конкурс „Ще обичам аз от сърце таз земя и тоз народ“


Стартира шестото издание на Националния конкурс „Ще обичам аз от сърце таз земя и тоз народ”, организиран от Второ основно училище „П.Р.Славейков” със съдействието на Община Стара Загора и РУО-Стара Загора.

Право на участие в конкурса имат всички ученици от I до ХІІ клас, от България и чужбина, разделени в три възрастови групи:
I-IV клас;
V-VII клас;
VIII-XІІ клас.
и пет категории:
Стихотворение;
Есе;
Рисунка;
Фотография;
Мултимедийна презентация.
Творбите се изпращат до 31 януари 2023 г.

Формуляр за участие може да намерите тук.

Повече информация и нужните документи за участие на: https://ou2sz.com.


Национален ученически конкурс - рецитал на тема „Левски - 150 години в сърцето на България“


Община Ловеч, РБ „Проф. Беню Цонев“ - гр. Ловеч и ОУ „Васил Левски“ - гр. Ловеч организират Национален конкурс - рецитал „Левски - 150 години в сърцето на България“ за всички ученици от I до XII клас. Конкурсът е посветен на 150-та годишнина от гибелта на Васил Левски.

Срок за изпращане на изпълненията: 17:00 ч. на 20 януари 2023 г.

Повече информация за конкурса: Регламент.


Конкурсът за участие в Space Camp 2023 започва


Регламент: За поредна година български ученици имат възможност да спечелят стипендия за едноседмичния космически лагер Space Camp Turkey. Конкурсът е организиран от Център за творческо обучение. Участие в него могат да вземат деца от 11 до 15 години.

Темите в конкурса за 2023 година са:

 1. Представи си, че си главен готвач на космически кораб след 100 години. Какво е менюто днес и защо?
 2. Представи си, че Земята има космически щит. От какво и как ще ни предпазва той?
 3. Как изследването на космоса събира и разделя хората?

Младежите имат правото да изберат с коя от трите теми да участват. Имат свобода и в избора на формат, в който да представят идеите си – писмен или видео. Творбите могат да бъдат на български или на английски език.

Срок за учатие в конкурса: 15 януари 2023 година

Повече информация за конкурса: Регламент.


Конкурс за стихотворение „Рими с аромат на канела“


С радост искаме да ви съобщим, че ИНФОМРЕЖА обявява конкурс 2022 под наслов „Рими с аромат на канела“, в който могат да се включат всички ученици от първи до дванадесети клас от всички училища в страната.

Целта е да провокираме творческия дух и да представим най-доброто, което да получи заслужено и своята награда.

Конкурсът разделя младите автори в три възрастови групи с по три призови места - на начален (1 – 4 клас), основен (5 – 7 клас) и среден (8- 12 клас) етап на образование.

Срок за изпращане на творбите: 25 декември 2022 г.

Повече информация за конкурса: Новината.


Конкурс за ученици „ЗЕЛЕНИ И ДИГИТАЛНИ УМЕНИЯ В КЛАСНАТА СТАЯ – GREEN and DIGEDU”


Цел: да представят своята гледна точка за това как заедно с учителите си изграждат своята модерна класна стая, в която развиват дигитални и зелени умения.

Регламент: Конкурсът се провежда в две отделни категории:
- Зелени умения в класната стая (GREEN EDU)
- Дигитални умения в класната стая (DIGEDU)
Всеки участник подава материали само за една от категориите, като посочи възрастовата група, за която кандидатства:
– 7 –11 години
– 12 –15 години
– 16 – 19 години
Участието в конкурса изисква изпращане на 3 до 5 снимки в електронен формат .jpg с общ обем до 8MB. Снимките трябва да са придружени с текстов файл, в който в рамките на до 250 думи (без интервали), шрифт 12 Times New Roman, е описана добра практика в училище, в класната стая или в извънкласни дейности, които участникът е илюстрирал с направените снимки.
Кандидатури, които съдържат само снимки, без текст, няма да бъдат разглеждани!

Изисквания за регистрация и участие в конкурса: Конкурсът е насочен към всички български ученици от 7 до 19 годишна възраст от всички образователни и обучителни институции в България.
- Участникът се регистрира, като изпраща на имейл: Navett_competition@hrdc.bg в срок до 11.11.2022 г.:
- Регистрационна форма
- Декларация 001, може да бъде попълнена от учениците в категория 16-19 години, само от навършилите 18 години, но не и по-малки. За другите участници – ученици по-малки от 18г. се попълва декларацията с номер 004 от техните родители
- Декларация 004 /информирано съгласие от родител/
- Снимки
- Обяснителен текст

Повече информация за конкурса и цялата документация може да намерите тук.


Конкурс за статистическо есе за ученици


Тема: Значението на официалната статистика в съвременния свят на информация и дезинформация

Цел: Повишаване на функционалната грамотност и статистическата култура на учениците чрез провокиране на творческия им потенциал и развиване на умения за критично мислене и работа с данни.

Регламент: Конкурсът е предназначен за ученици от IX до XII клас. Всеки автор има право да участва само с едно есе.

Награди:

 • Първо място - 300 лв.
 • Второ място - 200 лв.
 • Трето място - 100 лв.
Всички участници, изпратили есета в срок на посочения имейл, ще получат сертификати за участието си в конкурса.
Допълнителни награди - статистически публикации и рекламни материали за победителите и добре представилите се участници.

Срок: 14 октомври 2022 г. - изпращане на разработките на имейл: events@nsi.bg

Повече информация за конкурса: https://www.nsi.bg/ese2022/ese.htm.


Треска за усмивки 2022


Тема:
Национален конкурс за „Най-усмихнат клас на България 2022 – умни, творящи, можещи“ със Сдружение „УСМИВКА“ - започва от 10.10.2022 г. до 20.11.2022 г. с подкрепата на Община Бургас.

Регламент:
Конкурсът се провежда в 6 категории:
I-ва категория – „Най-усмихнатите деца в детската градина“
II-ра категория – „Най-усмихнати първолаци“
III–та категория – „Най-усмихнат начален курс" от 2-ри до 4-ти клас
IV–та категория – „Най-усмихната прогимназия“ 5-и до 7-и клас
V-та категория – „Най-усмихнати гимназисти“ 8-и до 11-и клас
VI–та категория – „Най-усмихнати абитуриенти“

Как да участвате?
Всеки желаещ да се включи в конкурса трябва да изпрати фотография на класа с размер А4 (МОЖЕ И ПО-ГОЛЯМ ФОРМАТ) до 20.11.2022 г. на адрес: гр. Бургас, ул. „Янко Комитов“ 4, Митка Георгиева за Сдружение „УСМИВКА“ участие в конкурса "Най-усмихнат клас на България 2022 г."

На обратната страна на снимката напишете:
- Кой е Вашият клас и кой е Вашият класен ръководител?
- Кое е Вашето училище и къде се намира (град/село/област)?
- Телефон и имейл на преподавателя или училището написани четливо за връзка при изпращане на е-Грамоти и награди на спечелилите.
- Категорията в която участвате.
- Кратко описание за това, как постигате Вашите резултати в училище, Вашите творчески изяви и постижения.


Проект „Еко Шампиони“


Искате да влезнете в ролята на изследователи ...
Искате да работите съвместно с най-успешните млади учени в България ....
Искате да участвате в най-готиния научен фестивал ...
... Запишете се за участие в клуб по науки Еко шампиони.
www.eco-champions.eu
Заповядайте на 18 октомври /вторник/ от 14.00 часа в актовата зала на СУ "Св. св. Кирил и Методий", гр. Козлодуй.

Проект „Еко Шампиони“ се изпълнява с финансова подкрепа в размер на 94 601 €, предоставена от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП чрез Фонд Актини граждани - www.activecitizensfund.bg . Основната цел на проект „Еко Шампиони“ е повишаване на ангажираността на гражданите с опазване на околната среда и климатичните промени чрез осъществяване на образователни дейности. Проектът се изпълнява от Фондация „Сай Хай“, гр. София в партньорство с Фондация ХАЛО 2019, гр. Хасково, Сдружение Враца Софтуер Общество, гр. Враца и Forandre verden (Change The World), Норвегия.


Конкурс за рисунка "Композирай пречиствателна станция"


Тема: Пречиствателни станции за отпадъчни води

Регламент: Създайте рисунка по темата на конкурса с максимален размер А3. В конкурса могат да участват ученици от 4. до 12. клас включително.

Наградата: Предвиждат се 16 награди в размер на 500 лв.

Срок: от 10.10 до 1.12.2022 г.

Адрес за изпращане на творбите: София 1000, ул. "Уилям Гладстон" №67, Главна дирекция "Оперативна програма "Околна среда" , Министерство на околната среда и водите.

Повече информация за конкурса: За повече информация се обръщайте към Татяна Тошева и Катерина Маринова.


VІІІ издание на конкурс за детска рисунка, организиран от „Образователен център Британика” ООД, гр. София, на тема „Аз и морският свят“


Участие в конкурса: В конкурса могат да участват деца в 3. и в 4. група в детската градина, както и ученици в I и във ІІ клас в училищата. Форматът на рисунките е А4, като е допустим и А3. Няма ограничения и конкретни изисквания относно използването на изобразителни материали и техники.

Срок и изпращане на рисунките: Творбите се приемат от 7 септември до 1 ноември 2022 година. Необходимо е рисунките да бъдат придружени с попълнена декларация за информирано съгласие за обработване на личните данни.

Повече информация за конкурса може да прочетете на сайта https://morski-svyat.britanica-edu.org/index.php/en/ или в презентацията.Безплатни школи по програмиране и дигитални технологии

Училищна Телерик Академия обявява за школите си нов прием за учебната 2022/2023 година.

Обученията ще се провеждат в рамките на 72 часа през учебната година и ще бъдат онлайн или присъствено в гр. Враца.

Кандидатстването е отворено онлайн през сайта на Училищна Телерик Академия до 2 октомври.

Повече информация може да прочетете тук или на сайта на Училищна Телерик Академия.Здравето и спортът обединени в проекта "Яж, движи се и обичай"

Програмата "Яж, движи се и обичай" е съвместен проект на Клуб за Изкуство и Спорт "Дунавска" и с финансовата подкрепа на Национална програма за изпълнение на младежки дейности по чл. 10а от Закона за хазарта за 2022 г. на Министерство на младежта и спорта.

Дигиталното списание по проекта събира най-добрите 50 послания на участниците в играта "Разкажи ни ти". Инициативата е с цел подобряване на психическото, физическо и емоционално здраве на обществото.

Полезните съвети можете да видите на сайта на програмата: Електронна книга - "Яж, Движи се и Обичай"УЧЕБНА ЛИТЕРАТУРА


ЛИТЕРАТУРА ЗА ЛЕТЕН ПРОЧИТ 2023Абитуриентите плащат сами здравните си осигуровки през летните месеци

Всички ученици, които са завършили средното си образование тази година и са се дипломирали, но не са започнали работа веднага, трябва сами да внасят здравните си осигурителни вноски. Същото важи и за зрелостниците, които ще бъдат студенти редовно обучение.

За периода от завършване на средното до започване на висшето си образование или работа на трудов договор те трябва да внесат здравните си осигуровки за своя сметка в размер на 28,40 лв. месечно. Причината за това е, че абитуриентите не попадат в нито една от категориите - ученици или студенти, поради което неотговарят на условията за здравно осигуряване за сметка на държавния бюджет, както и не упражняват трудова дейност, за която подлежат на здравно осигуряване на съответното основание по реда на Закона за здравното осигуряване.За повече информация прочетете тук.Eдин месец подарък в Уча.се

Здравейте, екип!

Ние от Уча.се сме щастливи да обявим СУ „Св. св. Кирил и Методий" Козлодуй за иновативно училище на България. Радваме се, че заедно с Вас – иновативните директори и учители – ежедневно подобряваме българското образование!

Искаме да изненадаме всички Ваши учители, ученици и родители, които имат текущ абонамент, с един месец подарък в Уча.се!

Към Вас пътува плакат за фоайето на училището, на който е описано как да се възползвате от Вашия месец подарък, който се активира с кода: sukim-kzld.

Линк за активация на кода: https://ucha.se/kod.

За нас е чест, че имаме възможността да работим с прекрасни професионалисти като Вас!

Екипът на Уча.сеИНФОРМАЦИЯ ЗА ОБУЧЕНИЕТО ПО ФВС


„Тръгваме на училище, Вирусът - НЕ“

Министерството на образованието и Министерство на здравеопазването подкрепиха иницииативата на български творци-родители за видеоклипа „Тръгваме на училище, Вирусът - НЕ“.

2021


ИНФОРМАЦИЯ ЗА ПЪТУВАЩИТЕ УЧЕНИЦИ


Уважаеми ученици, имате възможност да се запознаете с разписанието на общинския автобус по маршрута Козлодуй-Крива бара в приложения файл.ИНФОРМАЦИЯ ЗА ОСИГУРЯВАНЕ НА БЕЗОПАСНОСТ В КОМПЮТЪРНА МРЕЖА И ИНТЕРНЕТ


ИНФОРМАЦИЯ ЗА ПРИЕМ НА СТУДЕНТИ В РУСЕНСКИ УНИВЕРСИТЕТ

Уважаеми ученици, имате възможност да се запознаете с информация за прием в Русенски университет за 2020/2021 учебна година по специалността "Педагогика на обучението по математика и информатика (ПОМИ)" в този файл.


ИНФОРМАЦИЯ ЗА ОРГАНИЗАЦИЯ НА УЧЕБНИЯ ПРОЦЕС В ПЕРИОДА НА ОБУЧЕНИЕ В ЕЛЕКТРОННА СРЕДАКАРИЕРНО ОРИЕНТИРАНЕ


ПРЕВЕНЦИЯ НА УЧИЛИЩНИЯ ТОРМОЗ

Програма за превенция на тормоза в училище


СПРАВОЧНИК

"Училищен тормоз - какво да правим?"

Училището е сложна организация, поради многобройните очаквания, на които е призвано да отговори. То трябва да осигури баланс между сътрудничество и състезание, между подкрепа и предизвикателства, между лични постижения и колективен труд. Сложните взаимоотношения, в които влизат всички лица в училище, водят до напрежение и конфликти, справянето с които изисква нови компетенции. Настоящият справочник е предназначен за всички възрастни, които са част от училищната общност. Той предлага полезна информация и ефективни практики за справяне с един изключително остър проблем - училищния тормоз. Предложената информация и модел на организация на училището позволяват с решаването на проблема да се ангажират всички участници вучилищния живот. Справочникът е част от училищен механизъм, насочен към прилагането на нов модел за общуване и усъвършенстване на училищната среда с активно участие на учениците.

Насилие

ЗА КАНДИДАТСТУДЕНТИТЕ

Представяне Чуждо-езиковото обучение в ХТМУ предоставя възможност за получаване на инженерни дипломи, признати във Франция и Германия
2016

УЧЕНИЧЕСКИ ПАРЛАМЕНТ

Важни моменти от развитието на Ученическия парламент

2001 г.

Първо участие в европейски конкурс. Конкурсът е под патронажа на Европейския парламент и на Президента на Република Франция и е под надслов „Афиширай своето европейско гражданство”. Конкурсните задачи са три: Страсбург
 • Проект за Харта на европейската младеж
 • Писмо до „Бащите на Европа”
 • Емблема на проекта
Проектът изработен от нашите ученици е номиниран и участниците (10 ученици и трима учители – доброволци) заминават за Страсбург, където участват в изработването на окончателния вариант на Хартата, заедно с останалите младежи от европейските страни.

2002 г.

Франция Второ участие в европейския конкурс „Бъдещето – това сте вие”. Проектът е реализация на една от ценностите, засегнати в Хартата на европейската младеж. Нашият проект реализира ценността „солидарност” и е под надслов „Приятелю, подай ръка”. Проектът отново е номиниран и участниците го представят в Париж.

2002-2003 г.

Деница Създава се Училищен граждански кръг (УГК) – 30 ученици и 10 учители – доброволци. Учениците, които участват в учредяването на Училищния граждански кръг са тези, които са участвали в реализирането на европейските проекти през 2001 и 2002 г. След това се присъединяват и други. В състава на УГК се включват и родители – доброволци. Започва практическата реализация на проекта „Приятелю, подай ръка” с осъществяването на първия етап „Да станем приятели”.

2003-2004 г.

Започва реализацията на втория етап на проекта „Приятелю, подай ръка”. Създават се групи по интереси, наречени Ателиета, в които са обхванати деца с проблеми в училище. Ръководители на ателиетата са ученици, учители и родители – доброволци в УГК. Ателиетата са:
 • Спорт
 • Театър
 • Ден на Европа
 • Куклен театър
 • Танци
 • Приказки
 • Огнеборци
УГК организира и провежда първо честване на Деня на Европа – 9 май. Представена е дейността на Ателиетата. Гости са дипломатически представители на Португалия, Италия, Великобритания, Австрия, Франция, Германия, Русия и САЩ. Ден на Европа
Открита е Алея на Европа, зала „Европа” и се изнасят знамената на страните от ЕС. УГК участва в конкурс за есе „Европа единна в многообразието”, организиран от Асоциацията на членовете на академичните палми. Нашите участници получават Специалната награда за чуждестранно участие (България не е член на ЕС). Ден на Европа
През април 2004 г. се провежда Колоквиум с международно участие „Да върнем децата в училище”, където различни институции споделят добри практики и УГК отчита своята дейност.

2004–2005 г.

УГК участва в конкурс за есе „Европа – 60 години мир. Траен ли е и как да бъде необратим?”, организирани от Асоциацията на членовете на академичните палми. И в този конкурс есето на нашите участници получава отново Специалната награда за чуждестранно участие (България все още не е член на ЕС). Дейността на УГК се разширява. Включват се нови доброволци – учители и родители, а също така и по-малки ученици, които искат да играят, творят и помагат на съучениците си в свободното си време. Провежда се спортен празник с деца от цялата община и с участието на спортисти – ветерани от област Враца.

2005-2006 г.

Създава се Ученически парламент (УП). Учредители са УГК и отговорниците на класовете. Целта е да се разшири ученическото самоуправление и възпитанието в гражданска активност. Сформират се следните комисии – социална, етична, спортна, културна. Реализирани са следните проекти:
 • Правилник за дейността на УП
 • Етичен кодекс
 • Благотворителни акции
 • Ден на ученическото самоуправление

2006-2007 г.

Разширява се дейността на УП. В състава му се включват представители на всички класове – от 5 до 12. Работи по следните проекти:
 • Екологичен проект "Зелен флаг"
 • Българско – румънски проект "Класни стаи без граници"
 • Подпомага дейността на българско – португалския езиков проект „Искам да ти разкажа…”
 • Продължава дейността на Ателиетата. В работата на комисиите към УП се включват и представители на родителските активи, на педагогическата колегия. Обсъждат се проблеми и се търсят решения.